Wykonanie
Składniki2 porcje4 - 6 plasterków
sera halloumi (lub
oscypka)garść
roszponki,
rukoli, zwykłej
sałaty lub
szpinaku4 małe kromki
pieczywa (np. domowej ciabatty upieczonej z
mąki razowej z dodatkiem
suszonych pomidorów)2 pełne łyżki
konfitury z
czerwonej cebuli (składniki poniżej)4 łyżki
oliwy extra verginesól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz1 łyżka
soku z cytryny lub 2 łyżeczki
octu winnegoświeży
tymianek lub
rozmaryn (opcjonalnie)300 g
czerwonej cebuli300 g
cukru3 łyżki
octu winnegogałązka świeżego
rozmarynu (opcjonalnie)Przygotowanie
Sałatka z grillowanym
serem halloumi:Przygotować dressing mieszając wszystkie składniki w miseczce (przepis na
konfiturę z
czerwonej cebuli poniżej).
Ser usmażyć na patelni na
oliwie lub zgrillować na patelni grillowej uprzednio maczając
ser w
oliwie (
ser smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż będzie chrupiący i złoty).Na talerzach ułożyć
sałatę, opieczone w tosterze chrupiące
pieczywo, plasterki
sera i dressing z
konfitury z
czerwonej cebuli, posypać świeżym
tymiankiem lub
oregano, w razie konieczności skropić dodatkową
oliwą extra vergine, doprawić
solą i
pieprzem.
Konfitura z
czerwonej cebuli:
Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki lub w piórka. Włożyć do garnka razem z
cukrem i
octem winnym, zagotować mieszając od czasu do czasu. Gotować przez 30 minut na niezbyt dużym ogniu, od czasu do czasu można zamieszać. Gęstą
konfiturę przełożyć do słoiczków, na wierzch położyć po kawałku gałązki
rozmarynu i zamknąć pokrywką.WskazówkiJeśli po jakimś czasie
cukier w
konfiturze się skarmelizuje, można ją podgrzać do rozpuszczenia. Można spróbować dodać do gotującej się
konfitury 1 łyżeczkę glukozy - podobno zapobiega krystalizacji.