Wykonanie
Składniki2 porcje2
jajka w koszulce*4 plasterki
szynki parmeńskiejsałata /
roszponka /
rukola / rukiew
wodnaDodatki
sok z cytrynygrzanki
sól morska, świeżo zmielony
czarny pieprzoliwa extra vergineopcjonalnie -
owoc karamboliPrzygotowanieNa talerzu rozłożyć liście
sałaty,
rukoli lub
roszponki, polać
oliwą extra vergine, skropić
sokiem z cytryny, posypać
solą morską i
pieprzem.Na sałacie ułożyć 2 plasterki
szynki parmeńskiej na krzyż. W środek włożyć ciepłe
jajko ugotowane w koszulce i owinąć je
szynką. Udekorować karambolą, skrapić
oliwą z oliwek. Podawać z grzankami.Propozycja podania
Owoc karamboli - bardzo smaczny, chrupiący i delikatnie słodki, ale z kwaśną nutą. Można go dodawać do sałatek i kanapek a także wykorzystywać np. do dekoracji deserów.Wskazówki* Jak ugotować
jajko w koszulceCałe
jajko (w skorupce) najpierw zanurzyć na 10 sekund we wrzątku, po wyjęciu utworzyć łyżką lekki wir w garnku i delikatnie wbić do niego
jajko. Gotować ok. 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową.