Wykonanie
Składniki2 porcje2 x 150 g filetu z
łososiasól i
pieprz1 łyżka
soku z cytryny + 1/2 łyżeczki
skórki z cytryny (lub sake lub zaprawa do sushi)2 łyżki
oliwy extra verginegałązka
rozmarynu4 łyżki
płatków migdałówSyrop z
granatów:50 g
wody50 g
cukru1
granat1 łyżka
sosu sojowego lub
octu balsamicznego2 łyżki
oliwy extra vergine1 - 2 łyżki
soku z cytrynysól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzoraz:ugotowany
ryż np. do sushiopcjonalnie:
roszponka lub
rukolaPrzygotowanie
Syrop z
granatów: Do rondelka wlać
wodę, wsypać
cukier i mieszając rozpuścić. Gotować przez 5 - 7 minut. W międzyczasie obrać
granat, pokroić na 2 części, jedną większą od drugiej. Z większej części wyłuskać ziarenka dokładnie oczyszczając je z białych końcówek, które są gorzkie. Ziarenka wrzucić do
syropu z
cukru i zmiksować (blenderem ręcznym), przecedzić przez sitko usuwając pozostałe pestki. Klarowny
syrop gotować jeszcze do czasu aż zgęstnieje przez około 7 - 10 minut, na koniec dodać ziarenka wyłuskane z drugiej połówki
granatu. Taki
syrop można używać do słodkich deserów. Do dań wytrawnych (również do
łososia) dodajemy
sól,
pieprz,
sok z cytryny,
sos sojowy lub
ocet balsamiczny,
oliwę extra vergine. Sos podgrzać przed podaniem, przelać do sosjerki.
Łosoś: Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Łososia doprawić
solą,
pieprzem, skropić
sokiem z cytryny, natrzeć
skórką z cytryny, posmarować
oliwą extra vergine. Ułożyć w małej blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Na filetach położyć po kawałku gałązki
rozmarynu oraz
płatki migdałów. Wstawić do piekarnika i piec przez około 12 minut, sprawdzić widelcem wbijając w środek filetu czy
mięso jest już całkowicie upieczone. Jeśli
płatki migdałów za bardzo zaczną się rumienić, można przestawić blaszkę z
łososiem na niższą półkę piekarnika. Podawać z
ryżem i
syropem z
granatów, ewentualnie z
roszponką lub
rukolą.