ßßß Cookit - przepis na Konfitura z cebuli z octem balsamicznym

Konfitura z cebuli z octem balsamicznym

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Konfitura z cebuli z octem balsamicznym to słodko-kwaskowy, aromatyczny dodatek do wielu gorących potraw oraz zimnych wędlin i serów. Na grzance, kanapce, pizzy oraz na tarcie, do pasztetu, pieczeni, steka, burgera czy sera pleśniowego to kompozycja doskonała. Do doprawienia cebuli można użyć dowolnych ziół, ale mi najbardziej pasuje rozmaryn. Tak samo alkohol – ja dodałam metaxy, ale może to być bourbon, brandy, koniak lub wytrawne, czerwone wino. Na zdjęciach jest konfitura podana na pasztecie strasburskim.
Porcja na słoik ok. 300 ml
Składniki:
3 czerwone cebule (ok. 450 g)
1 łyżka cukru dark muscovado
6 łyżek octu balsamicznego
6 łyżek metaxy (lub innego wyraźnego w smaku trunku)
2 łyżki miodu
¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 gałązka świeżego rozmarynu (lub ½ łyżeczki suszonego)
6 łyżek wody
Sposób przygotowania:
Cebule obrać. Każdą przekroić na cztery i pokroić w paski.
Na gorącą patelnię wsypać cukier, gdy zacznie się rozpuszczać dodać pokrojoną cebulę. Przemieszać i smażyć chwilę.
Dodać alkohol dusić przez ok. 4 minuty.
Rozmaryn drobno posiekać.
Do cebuli dodać miód, sól, pieprz i rozmaryn, na koniec wodę.
Wszystko wymieszać, przykryć pokrywką i dusić ok. 25 minut na małym ogniu (od czasu do czasu zamieszać).
Tak przygotowana konfitura z cebuli z octem balsamicznym podawać gorącą lub w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2020/02/konfitura-z-cebuli-z-octem-balsamicznym