Wykonanie
Poziom trudności
Konfitura z
cebuli z
octem balsamicznym to słodko-kwaskowy, aromatyczny dodatek do wielu gorących potraw oraz zimnych
wędlin i
serów. Na grzance, kanapce, pizzy oraz na tarcie, do pasztetu, pieczeni,
steka, burgera czy
sera pleśniowego to kompozycja doskonała. Do doprawienia
cebuli można użyć dowolnych
ziół, ale mi najbardziej pasuje
rozmaryn. Tak samo
alkohol – ja dodałam metaxy, ale może to być bourbon,
brandy,
koniak lub wytrawne,
czerwone wino. Na zdjęciach jest
konfitura podana na pasztecie strasburskim.Porcja na słoik ok. 300 mlSkładniki:3
czerwone cebule (ok. 450 g)1 łyżka
cukru dark muscovado6 łyżek
octu balsamicznego6 łyżek metaxy (lub innego wyraźnego w smaku trunku)2 łyżki
miodu¾ łyżeczki
soli½ łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu1 gałązka świeżego
rozmarynu (lub ½ łyżeczki suszonego)6 łyżek
wodySposób przygotowania:
Cebule obrać. Każdą przekroić na cztery i pokroić w paski.Na gorącą patelnię wsypać
cukier, gdy zacznie się rozpuszczać dodać pokrojoną
cebulę. Przemieszać i smażyć chwilę.Dodać
alkohol dusić przez ok. 4 minuty.
Rozmaryn drobno posiekać.Do
cebuli dodać
miód,
sól,
pieprz i
rozmaryn, na koniec
wodę.Wszystko wymieszać, przykryć pokrywką i dusić ok. 25 minut na małym ogniu (od czasu do czasu zamieszać).Tak przygotowana
konfitura z
cebuli z
octem balsamicznym podawać gorącą lub w temperaturze pokojowej.Smacznego!