ßßß Cookit - przepis na Jajka marynowane w occie balsamicznym

Jajka marynowane w occie balsamicznym

nazwa

Wykonanie

Marynowałam już wcześniej jajka w herbacie. Tym razem jajka w occie. Jeżeli miałabym wybierać które bardziej mi smakowały, wybrałabym pewnie te azjatyckie, delikatne i aromatyczne. Natomiast jajka w occie balsamicznym mają zdecydowany smak i są dosyć kwaśne. Ale i te octowe zapewne znajdą wielu zwolenników. Poza mocnym, kwaśnym smakiem, ich niewątpliwą zaletą jest kolor. Po kilku dniach spędzonych w zalewie z octu balsamicznego są prawie czarne. Świetna, atrakcyjna przekąska, mogą być składnikiem sałatek, możemy je zajadać z majonezem chrzanem i sosami jakie lubimy. Polecam!
Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu
składniki:
8-10 ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek jaj:
zalewa:
1 i 1/2 szklanki wody (szklanka 250 ml)
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
1/2 szklanki octu balsamicznego
3 łyżki cukru lub miodu
pół łyżeczki soli
przyprawy do słoika:
duża, czerwona cebula
3 listki laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
2 łyżeczki pieprzu kolorowego
przygotowanie
Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz z jajkami, zielem, pozostałymi przyprawami i jajkami. Zalać marynatą i odstawić na 5-7 dni do lodówki. Od czasu do czasu przemieszać zawartość słoika, by jajka równo się barwiły. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2015/03/jajka-marynowane-w-occie-balsamicznym.html