Wykonanie
Marynowałam już wcześniej
jajka w herbacie. Tym razem
jajka w occie. Jeżeli miałabym wybierać które bardziej mi smakowały, wybrałabym pewnie te azjatyckie, delikatne i aromatyczne. Natomiast
jajka w occie balsamicznym mają zdecydowany smak i są dosyć kwaśne. Ale i te
octowe zapewne znajdą wielu zwolenników. Poza mocnym, kwaśnym smakiem, ich niewątpliwą zaletą jest kolor. Po kilku dniach spędzonych w zalewie z
octu balsamicznego są prawie czarne. Świetna, atrakcyjna przekąska, mogą być składnikiem sałatek, możemy je zajadać z
majonezem chrzanem i sosami jakie lubimy. Polecam!Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu
składniki:8-10 ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek jaj:zalewa:1 i 1/2 szklanki
wody (szklanka 250 ml)1/4 szklanki czerwonego
octu winnego1/2 szklanki
octu balsamicznego3 łyżki
cukru lub
miodupół łyżeczki
soliprzyprawy do słoika:duża,
czerwona cebula3
listki laurowe2-3 kulki
ziela angielskiego2 łyżeczki
pieprzu kolorowegoprzygotowanieSkładniki zalewy zagotować i ostudzić.
Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz z
jajkami, zielem, pozostałymi
przyprawami i
jajkami. Zalać marynatą i odstawić na 5-7 dni do lodówki. Od czasu do czasu przemieszać zawartość słoika, by
jajka równo się barwiły. Smacznego!