Wykonanie
przepis spisany dosłownie stąd8 jaj ugotowanych na twardo1
cebula czerwona3-4
liście laurowe2 łyżeczki
kolorowego pieprzu3-4 ziarenka
ziela angielskiegoZalewa:1,5 szklanki
wody - czyli 375 ml0,25 szklanki
octu winnego czerwonego - około 60 ml (można dać zwykły
ocet 10%)0,5 szklanki
octu balsamicznego - czyli 125 ml0,5 szklanki
cukru + 2 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:
jajka obrać, starać się ich nie uszkodzić, żeby były całepoukładać w słoiku, ale w takim, żeby mogły swobodnie "pływać", żeby równomiernie się nam ubarwiły podczas marynowaniadodać pomiędzy pokrojoną
cebulę,
liście laurowe,
pieprz i zielewszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotowaćzalewę delikatnie ostudzić i zalać nią
jajka, odczekać aż zupełnie ostygnie, przykryć i odstawić do lodówki na 5-7 dnipo tym czasie są gotowe do spożycia, najlepsze z
sosem jogurtowo-
ziołowym,
kolejna opcja marynowania:przepis z minimalną zmianą stąd
10 jaj ugotowanych na twardo2
cebule8
liści laurowych8 ziaren
ziela angielskiegołyżka
pieprzu ziarnistego kolorowegodwie szczypty
kurkumyzalewa: 2,5 szklanki
wody, 0,5 szklanki
octu, 0,5 szklanki
cukru, 1 łyżka
soli - zagotowaćWykonanie:
Jajka obrać tak, żeby były całe
białka.Poukładać
jaja i
przyprawy wraz z
cebul ą w słoiku. Zalać zalewą ciepłą, ale nie gorącą.
Słój zakręcić i wstawić do lodówki (jak ostygnie). Po 5 dniach są gotowe, można przechowywać je do 5 tygodni w lodówce. Najlepszy smak mają po ok. 2 tygodniach.