ßßß Cookit - przepis na jajka marynowane

jajka marynowane

nazwa

Wykonanie

przepis spisany dosłownie stąd
8 jaj ugotowanych na twardo
1 cebula czerwona
3-4 liście laurowe
2 łyżeczki kolorowego pieprzu
3-4 ziarenka ziela angielskiego
Zalewa:
1,5 szklanki wody - czyli 375 ml
0,25 szklanki octu winnego czerwonego - około 60 ml (można dać zwykły ocet 10%)
0,5 szklanki octu balsamicznego - czyli 125 ml
0,5 szklanki cukru + 2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
jajka obrać, starać się ich nie uszkodzić, żeby były całe
poukładać w słoiku, ale w takim, żeby mogły swobodnie "pływać", żeby równomiernie się nam ubarwiły podczas marynowania
dodać pomiędzy pokrojoną cebulę, liście laurowe, pieprz i ziele
wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować
zalewę delikatnie ostudzić i zalać nią jajka, odczekać aż zupełnie ostygnie, przykryć i odstawić do lodówki na 5-7 dni
po tym czasie są gotowe do spożycia, najlepsze z sosem jogurtowo-ziołowym,
kolejna opcja marynowania:
przepis z minimalną zmianą stąd
10 jaj ugotowanych na twardo
2 cebule
8 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego
dwie szczypty kurkumy
zalewa: 2,5 szklanki wody, 0,5 szklanki octu, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżka soli - zagotować
Wykonanie:
Jajka obrać tak, żeby były całe białka.Poukładać jaja i przyprawy wraz z cebul ą w słoiku. Zalać zalewą ciepłą, ale nie gorącą. Słój zakręcić i wstawić do lodówki (jak ostygnie). Po 5 dniach są gotowe, można przechowywać je do 5 tygodni w lodówce. Najlepszy smak mają po ok. 2 tygodniach.
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2013/03/jajka-marynowane.html