Wykonanie
Cześć =) Wielkanocnym czasem, z wielkanocnymi życzeniami wiosny w
sercu i za oknem, Kasztanowa Kuchnia zaprasza na marynowane
jajka na twardo =)Ich ciemno-
czekoladowy kolor to wynik tygodniowego marynowania w marynacie zawierającej dużą ilość
octu balsamicznego.
Jajka marynowane mogą być użyte do wszelkich potraw, do których dodajemy
jajka na twardo, np. sałatki, lub jedzone samoistnie z ulubionymi sosami lub dodatkami. Od zwykłych jaj różni je tylko kolor i większa intensywność smaku =)
Potrzebne będą:- 8
jajek ugotowanych na twardo i obranych- 1
czerwona cebula pokrojona w piórka- 1,5 szklanki
wody- 1 szklanka
octu balsamicznego- 1 łyżka
miodu, ew.
syropu klonowego lub
cukru- 1 łyżeczka
soli- po szczypcie
pieprzu i
ziela angielskiego, lub po kilka kulek w całości- 2-3
liście lauroweSposób wykonania:1) Przygotowujemy jeden duży lub dwa mniejsze słoiki.2) Wkładamy do słoja pokrojoną
cebulę i
jajka, a następnie dodajemy składniki marynaty, czyli
wodę,
ocet,
miód i
przyprawy.
3) Zakręcamy słoik i delikatnie poruszamy nim, żeby wszystko się równomiernie wymieszało.4) Jeżeli
jajka nie są całkowicie zanurzone, dolewamy jeszcze małą ilość
octu balsamicznego tak, żeby
jajka nie wystawały nad powierzchnię marynaty.5) Zakręcone słoiki odstawiamy do lodówki na ok. tydzień. Co kilka dni potrząsamy słoikiem aby wszystko się wymieszało, a
jajka równo przyjmowały kolor.
Smacznego =)Agnieszka