ßßß
Łosośdwa filety łososia1-2 łyżki soku z cytrynysól, pieprzgałązki tymiankuSyrop z granatów1 granat50 ml wody50 g cukru1 łyżka octu balsamicznego2 łyżki oliwy2 łyżki soku z cytrynysól, pieprzSyrop : granata obrać - krojąc na dwa nierówne kawałki. Z większego kawałka wyłuskać ziarna i wyczyścić je z białych błonek. W rondelku zagotować wodę z cukrem do rozpuszczenia przez ok 5-7 min. Następnie dodać wyłuskane ziarna i zblendować na gładką masę (można też później przecedzić przez sito). Gotować jeszcze ok 7-10 min by syrop zgęstniał. W międzyczasie dodać ocet balsamiczny, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Na koniec dodać ziarna z drugiej połówki granatu. Podawać ciepły.Łosoś: rybę umyć i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć łososia skórą do dołu a na wierzch i po bokach wyłożyć kilka gałązek tymianku. Piec przez ok 12 min.Podawać np. z roszponką.Smacznego! ;-)
