Wykonanie
Marynowany
łosoś, danie
rodem ze Skandynawii zachwyca prostotą wykonania i wykwintnym smakiem.Mimo użycia dużej ilości
soli,
cukru,
koperku, to najbardziej wyczuwalny jest smak
skórki cytrynowej.
Łosoś po marynowaniu, jest wyjątkowo delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Wystarczy kromka ciemnego
chleba, kilka plastrów gravlax'a, skropionych
sokiem z cytryny i uczta dla podniebienia - gotowa.
Składniki:filet z
łososia ze skórą (użyłam 70 dkg
łososia)pęczek
koperkusól i
cukier zmieszane w proporcjach 2 łyżki
soli : 3 łyżki
cukruskórka otarta z 1
cytryny1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego
pieprzuPrzygotowanie:
Łososia oczyścić i usunąć ości.Zamrozić
łososia na min 1 godzinę w zamrażalniku, to służy pozbyciu się z
ryby, tego co może nam zaszkodzić, czyli bakterii i pasożytów.Rozmrozić
rybę i natrzeć filet z obu stron mieszanką
soli,
cukru i
pieprzu.Następnie obsypać startą
skórką z cytryny i posiekanym
koperkiem.Należy zużyć wszystkie składniki marynaty, choć może się wydawać, że jest ich za dużo (szczególnie
soli i
cukru).Tak przygotowany filet owinąć w kilka warstw folii spożywczej, ułożyć na płasko w pojemniku i obciążyć z góry. Wstawić do lodówki na 3-5 dni.Uwaga: Jeśli gravlax ma powstać ekspresowo to można go podawać po 3 godzinach marynowania.Wybierając pojemnik do przechowania
ryby trzeba pamiętać, że z
ryby zacznie wypływać płyn, więc nie powinien to być płaski talerz. Użyłam dwóch dużych pojemników do przechowywania żywności, w jednym umieściłam
rybę w folii, a drugi postawiłam na rybie, uprzednio wypełniając go
fasolą.Po kilku dniach marynowania, usunąć z
ryby folię i oczyścić ją z marynaty przy pomocy ręcznika papierowego.Jeśli płat
ryby jest gruby, to kroimy go po przekątnej do skóry, na cienkie plastry. Jeśli płat jest niezbyt gruby, trzeba zdjąć z niego skórę i kroić na plastry.Przed podaniem skropić
sokiem z cytryny.Smacznego