ßßß Cookit - przepis na Gravlax - marynowany łosoś

Gravlax - marynowany łosoś

nazwa

Wykonanie

Marynowany łosoś, danie rodem ze Skandynawii zachwyca prostotą wykonania i wykwintnym smakiem.
Mimo użycia dużej ilości soli, cukru, koperku, to najbardziej wyczuwalny jest smak skórki cytrynowej. Łosoś po marynowaniu, jest wyjątkowo delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Wystarczy kromka ciemnego chleba, kilka plastrów gravlax'a, skropionych sokiem z cytryny i uczta dla podniebienia - gotowa.
Składniki:
filet z łososia ze skórą (użyłam 70 dkg łososia)
pęczek koperku
sól i cukier zmieszane w proporcjach 2 łyżki soli : 3 łyżki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Łososia oczyścić i usunąć ości.
Zamrozić łososia na min 1 godzinę w zamrażalniku, to służy pozbyciu się z ryby, tego co może nam zaszkodzić, czyli bakterii i pasożytów.
Rozmrozić rybę i natrzeć filet z obu stron mieszanką soli, cukru i pieprzu.
Następnie obsypać startą skórką z cytryny i posiekanym koperkiem.
Należy zużyć wszystkie składniki marynaty, choć może się wydawać, że jest ich za dużo (szczególnie soli i cukru).
Tak przygotowany filet owinąć w kilka warstw folii spożywczej, ułożyć na płasko w pojemniku i obciążyć z góry. Wstawić do lodówki na 3-5 dni.
Uwaga: Jeśli gravlax ma powstać ekspresowo to można go podawać po 3 godzinach marynowania.
Wybierając pojemnik do przechowania ryby trzeba pamiętać, że z ryby zacznie wypływać płyn, więc nie powinien to być płaski talerz. Użyłam dwóch dużych pojemników do przechowywania żywności, w jednym umieściłam rybę w folii, a drugi postawiłam na rybie, uprzednio wypełniając go fasolą.
Po kilku dniach marynowania, usunąć z ryby folię i oczyścić ją z marynaty przy pomocy ręcznika papierowego.
Jeśli płat ryby jest gruby, to kroimy go po przekątnej do skóry, na cienkie plastry. Jeśli płat jest niezbyt gruby, trzeba zdjąć z niego skórę i kroić na plastry.
Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/01/gravad-lax-marynowany-osos.html