ßßß
 
            
        
 Składniki:filet z łososia ze skórą (użyłam 70 dkg łososia)pęczek koperkusól i cukier zmieszane w proporcjach 2 łyżki soli : 3 łyżki cukruskórka otarta z 1 cytryny1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzuPrzygotowanie:Łososia oczyścić i usunąć ości.Zamrozić łososia na min 1 godzinę w zamrażalniku, to służy pozbyciu się z ryby, tego co może nam zaszkodzić, czyli bakterii i pasożytów.Rozmrozić rybę i natrzeć filet z obu stron mieszanką soli, cukru i pieprzu.Następnie obsypać startą skórką z cytryny i posiekanym koperkiem.Należy zużyć wszystkie składniki marynaty, choć może się wydawać, że jest ich za dużo (szczególnie soli i cukru).Tak przygotowany filet owinąć w kilka warstw folii spożywczej, ułożyć na płasko w pojemniku i obciążyć z góry. Wstawić do lodówki na 3-5 dni.Uwaga: Jeśli gravlax ma powstać ekspresowo to można go podawać po 3 godzinach marynowania.Wybierając pojemnik do przechowania ryby trzeba pamiętać, że z ryby zacznie wypływać płyn, więc nie powinien to być płaski talerz. Użyłam dwóch dużych pojemników do przechowywania żywności, w jednym umieściłam rybę w folii, a drugi postawiłam na rybie, uprzednio wypełniając go fasolą.Po kilku dniach marynowania, usunąć z ryby folię i oczyścić ją z marynaty przy pomocy ręcznika papierowego.Jeśli płat ryby jest gruby, to kroimy go po przekątnej do skóry, na cienkie plastry. Jeśli płat jest niezbyt gruby, trzeba zdjąć z niego skórę i kroić na plastry.Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.Smacznego
Składniki:filet z łososia ze skórą (użyłam 70 dkg łososia)pęczek koperkusól i cukier zmieszane w proporcjach 2 łyżki soli : 3 łyżki cukruskórka otarta z 1 cytryny1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzuPrzygotowanie:Łososia oczyścić i usunąć ości.Zamrozić łososia na min 1 godzinę w zamrażalniku, to służy pozbyciu się z ryby, tego co może nam zaszkodzić, czyli bakterii i pasożytów.Rozmrozić rybę i natrzeć filet z obu stron mieszanką soli, cukru i pieprzu.Następnie obsypać startą skórką z cytryny i posiekanym koperkiem.Należy zużyć wszystkie składniki marynaty, choć może się wydawać, że jest ich za dużo (szczególnie soli i cukru).Tak przygotowany filet owinąć w kilka warstw folii spożywczej, ułożyć na płasko w pojemniku i obciążyć z góry. Wstawić do lodówki na 3-5 dni.Uwaga: Jeśli gravlax ma powstać ekspresowo to można go podawać po 3 godzinach marynowania.Wybierając pojemnik do przechowania ryby trzeba pamiętać, że z ryby zacznie wypływać płyn, więc nie powinien to być płaski talerz. Użyłam dwóch dużych pojemników do przechowywania żywności, w jednym umieściłam rybę w folii, a drugi postawiłam na rybie, uprzednio wypełniając go fasolą.Po kilku dniach marynowania, usunąć z ryby folię i oczyścić ją z marynaty przy pomocy ręcznika papierowego.Jeśli płat ryby jest gruby, to kroimy go po przekątnej do skóry, na cienkie plastry. Jeśli płat jest niezbyt gruby, trzeba zdjąć z niego skórę i kroić na plastry.Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.Smacznego