Składniki2 porcje4 filety miętusa lub dorsza (soli lub tilapii), po około 200 - 250 g na porcjęświeżo zmielony czarny pieprz2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki lub słodkiej papryki w proszku z dodatkiem chilli1 łyżka oliwy z oliwek2 ząbki czosnku, starte na tarce o drobnych oczkach3 - 4 łyżeczki drobno startego korzenia imbiruwyciśnięty sok z dużej pomarańczy z kawałkami miąższu i tarta skórka (tylko pomarańczowa część)4 łyżki sosu sojowego4 łyżki płatków migdałowych zrumienionych na suchej patelni1/2 szklanki oderwanych liści świeżej kolendryPrzygotowanieFilety opłukać, osuszyć, posypać świeżo zmielonym pieprzem i papryką w proszku. Rozgrzać dobrze patelnię, dodać oliwę z oliwek i rozprowadzić ją po całej patelni. Ułożyć filety skórką do dołu i smażyć przez około 2 minuty.Dodać czosnek, imbir i skórkę pomarańczową, następnie przełożyć rybę na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wlać sok z pomarańczy i gotować jeszcze przez około 1 minutę aż powstały sos zredukuje się.Skropić sosem sojowym i posypać płatkami migdałów. Filety położyć na podgrzane talerze i posypać obficie świeżą kolendrą.