ßßß Cookit - przepis na Chłodnik z sałaty i rzodkiewki na bazie zsiadłego mleka

Chłodnik z sałaty i rzodkiewki na bazie zsiadłego mleka

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
400 g zsiadłego mleka
150 g maślanki lub kefiru
200 g jogurtu naturalnego
300 g chudego mleka (0,5%)
ok. 200 g zimnej wody mineralnej (niegazowanej)
1/2 główki sałaty
1 pęczek rzodkiewek
2 dymki (młode cebulki ze szczypiorkiem)
2 gałązki koperku
opcjonalnie: młode i małe liście botwinki (ok. 1/2 szklanki) oraz 1 ogórek gruntowy
sól morska
Przygotowanie
Do dużej miski lub garnka wlać zsiadłe mleko, kefir lub maślankę, jogurt, mleko oraz wodę, wymieszać. Dodać opłukaną i posiekaną sałatę, pokrojoną na cienkie plasterki rzodkiewkę, posiekaną dymkę (cebulki + jasnozielone części szczypiorków), opcjonalnie można dodać opłukaną i posiekaną młodą botwinkę i obranego oraz pokrojonego na plasterki ogórka.
Dodać drobno posiekany koperek, wymieszać, doprawić solą morksą. Trzymać w lodówce do czasu podania.
Propozycja podania
1 kg młodych ziemniaków, masło, koperek i/lub skwarki
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/chlodnik/przepis.html