Wykonanie
Składniki4 porcje400 g
zsiadłego mleka150 g
maślanki lub
kefiru200 g
jogurtu naturalnego300 g chudego
mleka (0,5%)ok. 200 g zimnej
wody mineralnej (niegazowanej)1/2 główki
sałaty1 pęczek
rzodkiewek2
dymki (
młode cebulki ze
szczypiorkiem)2 gałązki
koperkuopcjonalnie:
młode i małe liście
botwinki (ok. 1/2 szklanki) oraz 1
ogórek gruntowy
sól morskaPrzygotowanieDo dużej miski lub garnka wlać
zsiadłe mleko,
kefir lub
maślankę,
jogurt,
mleko oraz
wodę, wymieszać. Dodać opłukaną i posiekaną
sałatę, pokrojoną na cienkie plasterki
rzodkiewkę, posiekaną
dymkę (
cebulki + jasnozielone części
szczypiorków), opcjonalnie można dodać opłukaną i posiekaną
młodą botwinkę i obranego oraz pokrojonego na plasterki
ogórka.Dodać drobno posiekany
koperek, wymieszać, doprawić
solą morksą. Trzymać w lodówce do czasu podania.Propozycja podania1 kg
młodych ziemniaków,
masło,
koperek i/lub skwarki