ßßß Cookit - przepis na Sernik z truskawkami w bezowym biszkopcie

Sernik z truskawkami w bezowym biszkopcie

nazwa

Wykonanie

Składniki
Bezowy biszkopt:
3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
1 szklanka cukru pudru
1/3 szklanki (50 g) mąki pszennej
1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
Krem:
250 g zmielonego twarogu (gęstego, gładkiego)
3/4 szklanki cukru pudru
500 g serka mascarpone, oryginalnego, zimnego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki mleka
1 łyżka wody różanej (niekoniecznie)
Mus truskawkowy:
1 szklanka truskawek
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka żelatyny
oraz:
około 600 g truskawek
cukier puder i liście mięty do dekoracji
Przygotowanie
Bezowy biszkopt:
Formę o średnicy 21 cm z odpinaną obręczą posmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Żółtka ubijać z połową cukru pudru przez około 5 - 7 minut, aż powstanie gęsta i puszysta piana.
W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 5 - 7 minut, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Połączyć ją z utartymi żółtkami (można mikserem na wolnych obrotach lub drewnianą łyżką), a następnie z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty i chrupiący. Studzić przez 15 minut w formie, następnie wyjąć ciasto na kratkę i całkowicie ostudzić.
Krem:
Zmiksować twaróg z cukrem pudrem. Dodawać w krótkich odstępach czasowych, po jednej łyżce, ser mascarpone, cały czas miksując, na koniec dodać resztę składników: ekstrakt z wanilii, sok z cytryny, mleko i wodę różaną jeśli jej używamy.
Mus truskawkowy:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Zmiksować blenderem truskawki z cukrem pudrem na mus, podgrzać w rondelku. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, wlać do rondelka z musem truskawkowymi i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Ostudzić.
Wykończenie:
Biszkopt przekroić poziomo na 2 części, dolną część ułożyć na paterze, rozsmarować na nim ostudzony i tężejący mus truskawkowy. Założyć obręcz tortownicy i dookoła ustawić połówki truskawek. Resztę truskawek przekroić również na połówki i wyłożyć na spód, tak aby leżały jedna obok drugiej. Przykryć kremem i drugim krążkiem biszkoptu. Posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki na minimum 1 - 2 godziny, przed podaniem udekorować listkami mięty.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/sernik_truskawkowy/przepis.html