Wykonanie
Składniki
Bezowy biszkopt:3
jajka, oddzielnie
żółtka i
białka1 szklanka
cukru pudru1/3 szklanki (50 g)
mąki pszennej1/3 szklanki (50 g)
mąki ziemniaczanejKrem:250 g zmielonego
twarogu (gęstego, gładkiego)3/4 szklanki
cukru pudru500 g
serka mascarpone, oryginalnego, zimnego2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
mleka1 łyżka
wody różanej (niekoniecznie)Mus
truskawkowy:1 szklanka
truskawek5 łyżek
cukru pudru1 łyżka
żelatynyoraz:około 600 g
truskawekcukier puder i liście
mięty do dekoracjiPrzygotowanie
Bezowy biszkopt:Formę o średnicy 21 cm z odpinaną obręczą posmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą lub zmielonymi
migdałami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Żółtka ubijać z połową
cukru pudru przez około 5 - 7 minut, aż powstanie gęsta i puszysta piana.W drugiej misce ubijać
białka z resztą
cukru pudru przez około 5 - 7 minut, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Połączyć ją z utartymi
żółtkami (można mikserem na wolnych obrotach lub drewnianą łyżką), a następnie z przesianą
mąką pszenną i ziemniaczaną.Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty i chrupiący. Studzić przez 15 minut w formie, następnie wyjąć ciasto na kratkę i całkowicie ostudzić.Krem:Zmiksować
twaróg z
cukrem pudrem. Dodawać w krótkich odstępach czasowych, po jednej łyżce,
ser mascarpone, cały czas miksując, na koniec dodać resztę składników: ekstrakt z
wanilii,
sok z cytryny,
mleko i
wodę różaną jeśli jej używamy.Mus
truskawkowy:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej
wody. Zmiksować blenderem
truskawki z
cukrem pudrem na mus, podgrzać w rondelku.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej
wody, wlać do rondelka z musem truskawkowymi i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny. Ostudzić.Wykończenie:
Biszkopt przekroić poziomo na 2 części, dolną część ułożyć na paterze, rozsmarować na nim ostudzony i tężejący mus
truskawkowy. Założyć obręcz tortownicy i dookoła ustawić połówki
truskawek. Resztę
truskawek przekroić również na połówki i wyłożyć na spód, tak aby leżały jedna obok drugiej. Przykryć kremem i drugim krążkiem
biszkoptu. Posypać
cukrem pudrem i wstawić do lodówki na minimum 1 - 2 godziny, przed podaniem udekorować listkami
mięty.