Wykonanie
SkładnikiCiasto:3
jajka, oddzielnie
żółtka i
białka, o temperaturze pokojowej1 szklanka (160 g)
cukru pudru1/3 szklanki (50 g)
mąki pszennej1/3 szklanki (50 g)
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki (160 g)
konfitury malinowejKrem:500 g oryginalnego włoskiego
sera mascarpone, zimnego1/3 szklanki
mleka, zimnego1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
soku z cytrynyDekoracja: 3 świeże róże (2 białe i 1 czerwona)PrzygotowanieCiasto: Przygotować formę w kształcie
serca o średnicy około 25 cm (o pojemności 2 litry) lub zwykłą okrągłą o średnicy 20 cm, wysmarować ją
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Żółtka ucierać z połową
cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i puszysta piana. W drugiej misce ubijać
białka z resztą
cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Połączyć ją z utartymi
żółtkami a następnie bardzo delikatnie wymieszać łyżką z przesianą
mąką pszenną i ziemniaczaną.Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 25-30 minut na złoty kolor, aż wierzch ciasta będzie złoty. Studzić przez 15 minut w formie, następnie wyjąć ciasto na kratkę i całkowicie ostudzić.Krem: Do misy miksera włożyć
mascarpone, wlać
mleko i dodać
cukier puder. Ubijać na wysokich obrotach miksera przez ok. 1 minutę aż masa napuszy się i zwiększy swoją objętość. Pod koniec dodać
sok z cytryny. W razie potrzeby można dodać jeszcze więcej
mleka, gdyby masa była bardzo sztywna.Ciasto przekroić poziomo na 2 części, dolną część posmarować
konfiturą malinową i połową kremu. Przykryć drugą częścią ciasta i wysmarować je resztą kremu. Wstawić do lodówki. Przed samym podaniem udekorować tort
płatkami róży.