ßßß Cookit - przepis na Tort "American Beauty"

Tort "American Beauty"

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
3 jajka, oddzielnie żółtka i białka, o temperaturze pokojowej
1 szklanka (160 g) cukru pudru
1/3 szklanki (50 g) mąki pszennej
1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki (160 g) konfitury malinowej
Krem:
500 g oryginalnego włoskiego sera mascarpone, zimnego
1/3 szklanki mleka, zimnego
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Dekoracja: 3 świeże róże (2 białe i 1 czerwona)
Przygotowanie
Ciasto: Przygotować formę w kształcie serca o średnicy około 25 cm (o pojemności 2 litry) lub zwykłą okrągłą o średnicy 20 cm, wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i puszysta piana. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Połączyć ją z utartymi żółtkami a następnie bardzo delikatnie wymieszać łyżką z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 25-30 minut na złoty kolor, aż wierzch ciasta będzie złoty. Studzić przez 15 minut w formie, następnie wyjąć ciasto na kratkę i całkowicie ostudzić.
Krem: Do misy miksera włożyć mascarpone, wlać mleko i dodać cukier puder. Ubijać na wysokich obrotach miksera przez ok. 1 minutę aż masa napuszy się i zwiększy swoją objętość. Pod koniec dodać sok z cytryny. W razie potrzeby można dodać jeszcze więcej mleka, gdyby masa była bardzo sztywna.
Ciasto przekroić poziomo na 2 części, dolną część posmarować konfiturą malinową i połową kremu. Przykryć drugą częścią ciasta i wysmarować je resztą kremu. Wstawić do lodówki. Przed samym podaniem udekorować tort płatkami róży.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/walentynki/tort_z_platkami_rozy/przepis.html