ßßß Cookit - przepis na Biszkoptowa rolada z waniliowym mascarpone

Biszkoptowa rolada z waniliowym mascarpone

nazwa

Wykonanie

To bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, delikatne ciasto, z kremem z serka mascarpone. Proste składniki a pełnia smaku ;) Pychota !
Składniki :
Ciasto:
4 żółtka
4 białka
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej ( lub olejek waniliowy)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem :
250 g. serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
Przygotowanie :
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. Blachę ( u mnie wymiary 41 x 26 cm) wykładam papierem do pieczenia.
Ucieram żółtka z cukrem pudrem i pastą waniliową na puszystą masę. W oddzielnym naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę . Dodaję pianę do masy z żółtek i mieszam delikatnie drewnianą łyżką, po czym dodaję przesiane mąki. Wszystko razem dokładnie mieszam. Przekładam ciasto na blachę i łopatką rozprowadzam jak najrówniej na całej powierzchni. Piekę 10-12 minut.
Ciasto po upieczeniu od razu wyjmuję z blachy ( odwracam blaszkę i wyrzucam ciasto na ściereczkę), zdejmuję ostrożnie papier i zwijam ciasto - razem ze ściereczką- w roladę. Pozostawiam do ostygnięcia.
Mieszam składniki kremu na jednolitą masę.
Po ostygnięciu ciasta ostrożnie rozwijam roladę, smaruję ją równą warstwą kremu, zwijam ponownie. Oprószam cukrem pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/02/biszkoptowa-rolada-z-waniliowym.html