Wykonanie
To bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, delikatne ciasto, z kremem z
serka mascarpone. Proste składniki a pełnia smaku ;) Pychota !
Składniki :Ciasto:4
żółtka4
białka3/4 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka pasty waniliowej ( lub
olejek waniliowy)1/2 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejszczypta
soliKrem :250 g.
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka pasty waniliowejPrzygotowanie :Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. Blachę ( u mnie wymiary 41 x 26 cm) wykładam papierem do pieczenia.Ucieram
żółtka z
cukrem pudrem i pastą
waniliową na puszystą masę. W oddzielnym naczyniu ubijam
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę . Dodaję pianę do masy z
żółtek i mieszam delikatnie drewnianą łyżką, po czym dodaję przesiane
mąki. Wszystko razem dokładnie mieszam. Przekładam ciasto na blachę i
łopatką rozprowadzam jak najrówniej na całej powierzchni. Piekę 10-12 minut.Ciasto po upieczeniu od razu wyjmuję z blachy ( odwracam blaszkę i wyrzucam ciasto na ściereczkę), zdejmuję ostrożnie papier i zwijam ciasto - razem ze ściereczką- w roladę. Pozostawiam do ostygnięcia.Mieszam składniki kremu na jednolitą masę.Po ostygnięciu ciasta ostrożnie rozwijam roladę, smaruję ją równą warstwą kremu, zwijam ponownie. Oprószam
cukrem pudrem.Przepis autorski.