Wykonanie
            To bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, delikatne ciasto, z kremem z 
serka mascarpone. Proste składniki a pełnia smaku ;) Pychota !


Składniki :Ciasto:4 
żółtka4 
białka3/4 szklanki 
cukru pudru1 łyżeczka pasty waniliowej ( lub 
olejek waniliowy)1/2 szklanki 
mąki pszennej1/4 szklanki 
mąki ziemniaczanejszczypta 
soliKrem :250 g. 
serka mascarpone2 łyżki 
cukru pudru1 łyżeczka pasty waniliowejPrzygotowanie :Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. Blachę ( u mnie wymiary 41 x 26 cm) wykładam papierem do pieczenia.Ucieram 
żółtka z 
cukrem pudrem i pastą 
waniliową na puszystą masę. W oddzielnym naczyniu ubijam 
białka ze szczyptą 
soli na sztywną pianę . Dodaję pianę do masy z 
żółtek i mieszam delikatnie drewnianą łyżką, po czym dodaję przesiane 
mąki. Wszystko razem dokładnie mieszam. Przekładam ciasto na blachę i 
łopatką rozprowadzam jak najrówniej na całej powierzchni. Piekę 10-12 minut.Ciasto po upieczeniu od razu wyjmuję z blachy ( odwracam blaszkę i wyrzucam ciasto na ściereczkę), zdejmuję ostrożnie papier i zwijam ciasto - razem ze ściereczką- w roladę. Pozostawiam do ostygnięcia.Mieszam składniki kremu na jednolitą masę.Po ostygnięciu ciasta ostrożnie rozwijam roladę, smaruję ją równą warstwą kremu, zwijam ponownie. Oprószam 
cukrem pudrem.Przepis autorski.



