Wykonanie
Przepiękne, słodkie i chrupiące
bezy, z okazji dnia Św. Walentego!;-)))
Bezy wykonuje się banalnie prosto, z doświadczenia już wiem, że wychodzą w piekarniku elektrycznym idealne, w piekarnikach gazowych niestety nie uda nam się osiągnąć już takie efektu. Zachęcam Was bo takie różowe
serce od bliskiej osoby na pewno spowoduje szeroki uśmiech na twarzy!Pięknej niedzieli !Cmooook!
SKŁADNIKI:4
białka250g bardzo drobno zmielonego
cukru pudrułyżka
mąki ziemniaczanejbarwnik czerwony w proszkuszczypta
solikilka rad odnośnie
bezy:-
białka muszą być bardzo dokładnie oddzielone od
żółtek,-
białka powinny być świeże i najlepiej w temp. pokojowej- najlepiej używaj metalowych misek- rozpocznij ubijanie od niskich obrotów a
potem przejdź do najwyższych- piana powinna być błyszcząca, gęsta i sztywna- suszyć
bezę najlepiej w temp. 120- 140 stopni CWykonanie:
Białka ubij na sztywno ze szczyptą
soli. Dodawaj partiami
cukier. Na samym końcu
mąkę ziemniaczaną i barwnik. Masa powinna być bardzo gęsta, szklista i błyszcząca. Masę przełóż do szprycy i na papierze do pieczenia formuj
serca. Suszymy w temp 130 stopni C przez minimum godzinę.
Słodkiego dnia!Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni!