ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe z cytrynowym kremem

Bułeczki drożdżowe z cytrynowym kremem

nazwa

Wykonanie

Bułeczki w smaku przypominają chałkę, dodatek intensywnie cytrynowego kremu bardzo do nich pasuje. W przygotowaniu są bardzo łatwe ,więc serdecznie polecam je każdemu łasuchowi :)
Składniki :
1,5 szklanki mąki pszennej
20 g. świeżych drożdży
30 g. masła
3 pełne łyżki cukru pudru
1 jajko w temperaturze pokojowej
1/5 łyżeczki soli
1/4 szklanki ciepłego mleka
Krem:
100 g. serka mascarpone
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
miąższ jednej cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ciasto :
Przesiewam mąkę do miski, na środku robię wgłębienie, wkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru , wlewam 3 łyżki mleka i pozostawiam miskę w ciepłym miejscu przykrytą ściereczką na ok. 10 minut, aż drożdże wyrosną. W tym czasie rozpuszczam i lekko studzę masło. Do miski z drożdżami dodaję pozostałe składniki i przez 5-8 minut wyrabiam elastyczne ciasto. Przykrywam , odstawiam do wyrośnięcia na ok. 40 minut, powinno podwoić swoją objętość.
Krem:
Serek mascarpone ucieram z cukrem, żółtkiem i mąką, dodaję skórkę, miąższ i sok z cytryny, przekładam do rondelka i podgrzewam, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu.
Ciasto dzielę na 4 części, z każdej robię wałeczek długości ok. 40 cm, skręcam go i formuję bułeczkę - jak na zdjęciu. Na środku każdej bułeczki robię wgłębienie i nakładam po porcji kremu. Tak przygotowane bułeczki odstawiam na 10 minut do napuszenia, po czym smaruję je mlekiem, każdą posypuję cukrem i piekę w temperaturze 180 stopni C. przez 20 minut ,aż się pięknie zrumienią.
Przepis autorski.
Zapraszam też na bułeczki toffi
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/03/bueczki-drozdzowe-z-cytrynowym-kremem.html