ßßß
Cytuje przepis:"Składniki zaczynu:30 g drożdży70 ml ciepłego mleka1 łyżka mąki pszennej1 łyżka cukruSkładniki ciasta właściwego:cały zaczyn600 g mąki pszennej70 g cukru pudruduża szczypta soli250 g serka mascarpone50 g miękkiego masła1 jajo70 ml mleka (dolałam ok. 50 ml)Dodatkowo:350 g jagód2 łyżki cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejDrożdże pokrusz, wymieszaj je z cukrem i poczekaj, aż się upłynnią. Dodaj mleko i mąkę, wymieszaj i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Mąkę przesiej z solą i cukrami do dużej miski. Dodaj miękkie masło i mascarpone. Ugnieć na kruszonkę. Dodaj zaczyn, jajo oraz mleko. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto - ok. 10 minut (w razie potrzeby dolej letniego mleka). Ciasto przełóż do miski nasmarowanej olejem, włóż ją do torby foliowej i odstaw na 60 - 90 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 18 kuleczek (po ok. 70 g), ułóż je na stolnicy oprószonej mąką i pozostaw (pod przykryciem ) na 15 minut. W tym czasie zmieszaj jagody z cukrem pudrem i mąką ziemniaczanąKażdą cząstkę rozpłaszcz dłonią na placuszek, nałóż kopiastą łyżkę borówek, dokładnie zlep i uformuj podłużne lub okrągłe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do napuszenia na 35-45 minut. Przed pieczeniem posmaruj mlekiem. Piecz ok. 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Wystudź na kuchennej kratce."
Kochani, nie wiem, czy zauwazliscie, ze blog opustoszal troche, ale to dlatego, ze u mnie trwa remont i brak czasu na gotowanie. Te jagodzianki robilam juz przed remontem. Jeszcze tydzien i mam nadzieje bedzie lepiej, a potem... wyjade na zasluzony urlop. Zatem gdzies w polowie wrzesnia blog ruszy znow pelna para. Zobaczymy.