Wykonanie
Dziś zapowiada się sentymentalny dzień z powrotami do czasów dzieciństwa. Mimo że na karku przeżyty już kawał czasu, to nadal jesteśmy dziećmi i najważniejsze, żeby pomimo dorosłego wieku i dojrzałości zachować w sobie ten pierwiastek dziecka i umieć cieszyć się prostymi, niewielkimi rzeczami. Wszystkiego dobrego dzieci i zapraszam na cudowny tort! :)
biszkopt:4
jajka (
żółtka oddzielone od
białek)1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
cukrugranatowy barwnikB
iałka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo
cukier. Kiedy masa będzie sztywna, wbijać po jednym
żółtku. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie
mąki z barwnikiem Dokładnie połączyć. Ciasto przelać do formy o średnicy 20 cm (natłuszczonej i oprószonej
bułką tartą). Piec w 180 º C przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika upuścić kilka
razy na podłogę aby wierzch
biszkoptu był płaski. Wystudzić i przeciąć na 5 równych blatów.poncz:150 ml mocnego napary z
kawy2 łyżeczki
cukrudodatkowo kilka łyżek NutelliZaparzyć
kawę, posłodzić i odstawić do wystudzenia. Zimnym naparem z
kawy nasączać każdy
biszkopt. Nutellę podgrzać w rondlu lub mikrofalówce do uzyskania płynnej konsystencji. Przygotowaną masą posmarować, nasączone
kawą, blaty (oprócz górnego).krem (do przełożenia):500 ml kremówki 36%20 g
cukru pudruczerwony barwnik2-3 łyżeczki ekstraktu z
waniliiMascarpone utrzeć z
cukrem pudrem i
wanilią. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do
serka, dokładnie wymieszać. Blaty
tortu przełożyć kremem.krem (do dekoracji):250 ml kremówki 36%250 g
serka mascarpone30 g
cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiMascarpone utrzeć z
cukrem pudrem i
wanilią. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do
serka, dokładnie wymieszać. Gotowym kremem pokryć boki i wierzch
tortu. Całość wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować polewę
truskawkową.polewa z
truskawek:300 g
truskawek65 g
cukru pudru3 łyżki zimnej
wody1 łyżka
żelatynyŻelatynę zalać trzema łyżkami zimnej
wody i odstawić do napęcznienia.
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przygotowane
owoce zmiksować w blenderze i umieścić w rondlu. Do musu z
truskawek dodać
cukier oraz namoczoną
żelatynę i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia składników, odstawić do przestudzenia. Tężejącą polewą udekorować tort i przystroić świeżymi
truskawkami. Schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny przez podaniem.Smacznego! :)