ßßß Cookit - przepis na tort truskawkowy na dzień dziecka

tort truskawkowy na dzień dziecka

nazwa

Wykonanie

Dziś zapowiada się sentymentalny dzień z powrotami do czasów dzieciństwa. Mimo że na karku przeżyty już kawał czasu, to nadal jesteśmy dziećmi i najważniejsze, żeby pomimo dorosłego wieku i dojrzałości zachować w sobie ten pierwiastek dziecka i umieć cieszyć się prostymi, niewielkimi rzeczami. Wszystkiego dobrego dzieci i zapraszam na cudowny tort! :)
biszkopt:
4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
granatowy barwnik
B iałka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna, wbijać po jednym żółtku. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki z barwnikiem Dokładnie połączyć. Ciasto przelać do formy o średnicy 20 cm (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą). Piec w 180 º C przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika upuścić kilka razy na podłogę aby wierzch biszkoptu był płaski. Wystudzić i przeciąć na 5 równych blatów.
poncz:
150 ml mocnego napary z kawy
2 łyżeczki cukru
dodatkowo kilka łyżek Nutelli
Zaparzyć kawę, posłodzić i odstawić do wystudzenia. Zimnym naparem z kawy nasączać każdy biszkopt. Nutellę podgrzać w rondlu lub mikrofalówce do uzyskania płynnej konsystencji. Przygotowaną masą posmarować, nasączone kawą, blaty (oprócz górnego).
krem (do przełożenia):
500 ml kremówki 36%
20 g cukru pudru
czerwony barwnik
2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i wanilią. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do serka, dokładnie wymieszać. Blaty tortu przełożyć kremem.
krem (do dekoracji):
250 ml kremówki 36%
250 g serka mascarpone
30 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i wanilią. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do serka, dokładnie wymieszać. Gotowym kremem pokryć boki i wierzch tortu. Całość wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować polewę truskawkową.
polewa z truskawek:
300 g truskawek
65 g cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
1 łyżka żelatyny
Żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przygotowane owoce zmiksować w blenderze i umieścić w rondlu. Do musu z truskawek dodać cukier oraz namoczoną żelatynę i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia składników, odstawić do przestudzenia. Tężejącą polewą udekorować tort i przystroić świeżymi truskawkami. Schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny przez podaniem.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/06/tort-truskawkowy-na-dzien-dziecka.html