Wykonanie
Składniki4 porcje1 mała
bułka (najlepiej czerstwa np.
kajzerka)
mleko lub
woda do namoczenia
bułki1/2 kg
mięsa mielonego*1 średnia
cebula starta na tartce1
jajko1 łyżeczka
soli + 1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu zmielonegookoło 1/4 szklanki zimnej
wodybułka tarta do obtoczenia
olej do podsmażenia* używam cielęcego np. z udźca,
szynki, może być mielone z
szynki wieprzowej lub inne dobrej jakościPrzygotowanie
Bułkę zalać
mlekiem lub
wodą, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. Do większej miski włożyć zmielone
mięso,
cebulę,
jajko,
sól i
pieprz oraz odciśniętą
bułkę. Wszystko dobrze wymieszać. W trakcie wyrabiania
mięsa należy dodawać po troszku zimnej
wody i wyrabiać tak długo aż
mięso wodę wchłonie i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety.Uformować kotlety, obtoczyć w
bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany
olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron dobrze jest przełożyć kotlety do garnka lub naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika, na około 15 minut. Unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą w środku idealnie miękkie.Propozycja podaniaZasmażane
buraczkiTłuczone
ziemniaki : 1 kg
ziemniaków,
sól, 3 łyżki
masłaZiemniaki obrać, umyć, włożyć do dużego garnka, zalać zimną
wodą, posolić i zagotować. Gotować do miękkości, aż wbity nóż nie napotka
oporu, będziemy
mieli wrażenie, że włożyliśmy go w
masło.
Ziemniaki nie mogą się jednak rozpadać, bo będzie to oznaczało, że są już przegotowane.
Ziemniaki odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, od razu dodać
masło i rozgnieść dokładnie praską do
ziemniaków. Ugniatać do czasu aż nie będzie grudek
ziemniaków.