Wykonanie

Zupa zrobiona w ten sam sposób jak krem ze
szpinaku. Zresztą i smakuje podobnie. Mało kto je listki
rzodkiewki, przeważnie lądują one w koszu. Zresztą uczynni sprzedawcy odrywają je już na straganie. Tymczasem okazuje się, że są one bardzo zdrowe, wartościowsze niż sama
rzodkiewka. Można jeść w
sałatce, albo w zupie, albo w zielonym koktajlu :) Liście są doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza. Zawartość tych składników jest kilka
razy wyższa niż w korzeniu oraz wyjątkowo wysoka w porównaniu do innych roślin [1]. Jest to około 2
razy lepsze źródło witaminy C niż
sok z cytryny a także wapnia i żelaza niż
szpinak. Liście
rzodkiewki mają spory potencjał antynowotworowy.[2]Liście rzodkwi są cenione przez dalekowschodnich terapeutów
między innymi jako skuteczny lek przeciw żółtaczce (świeży sok) oraz za właściwości odtruwające i przeciwnowotworowe (świeży sok, jako główny składnik zup leczniczych i na surowo).[3]Od sprzedawcy, który sam hoduje warzywa, dostałam zapewnienie, że liście nie są pryskane. Postanowiłam zatem się z nimi zapoznać. Sprzedawca dołożył mi liście pozostałe po poprzednim kupującym i wróciłam obładowana całą reklamówką. Do zupy jak znalazł.Inspiracją dla zrobienia tej wiosennej zupy był ten przepis z bloga beawkuchni. Dodałam
śmietanę i
ser pleśniowy - bez nich zupa byłaby dietetyczna, ale i mniej smaczna.[1] H.K. Bakhru. Foods that heal: The natural way to good health.[2] szczegółowo T.J. O'Hare, L.S. Wong, L.E. Force. RADISH LEAVES AND RADISH ROOTS: ARE WE EATING THE RIGHT PART FOR CANCER PREVENTION? ISHS Acta Horticulturae, 2009[3] dietawarzywnoowocowa.plSkładniki:450 g mrożonego
groszku230 g liści
rzodkiewki1 duża
cebula3 łyżki
oleju rzepakowegoskórka z połowy
cytrynysol,
pieprz, szczypta
gałki muszkatołowejdodatkowo, opcjonalnie, dla wzbogacenia smaku: pół szklanki
śmietany np. 12% lub
jogurtu naturalnego i 100g
sera z niebieską pleśnią np. lazurado podania z ugotowaną
kaszą jaglaną lub
ryżempestki słonecznika (opcjonalnie)Wykonanie:Liście
rzodkiewki włożyć do dużej miski, nalać
wody, dokładnie przepłukać. Czynność powtórzyć dwukrotnie, gdyż listki zazwyczaj mają dużo piasku. Odsączyć z
wody i posiekać.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Na dużej patelni lub w szerokim rondlu/garnku rozgrzać
olej, dodać
cebulę i podsmażać aż się lekko zeszkli, dodawać partiami liście
rzodkiewki, podsmażać, aż lekko zwiędną, dodać
groszek, wlać 1 litr
wody. Z porządnie wyszorowanej
cytryny zetrzeć skórkę (z połowy
cytryny), dodając do zupy.Przyprawić
solą,
pieprzem i odrobiną świeżo startej
gałki muszkatołowej. Gotować około 20 minut. Na koniec dodać pokrojony
ser, by się roztopił. Zmiksować.Podawać zabielone
śmietaną i np. z ugotowaną na sypko
kaszą jaglaną albo
ryżem. Można też posypać prażonymi
pestkami słonecznika.

Bądź na bieżąco, zacznij
śledzić blog ninawkuchni.pl na facebooku