Wykonanie
Dobrze przyprawione kotlety wegetariańskie, podawane z
sosem jogurtowym z ogrodową
miętą,
rodem z Krety. Najpierw zachwyciło mnie ich zdjęcie w książce kucharskiej, szukałam sposobności by je zrobić i poddać ocenie szerszemu
gronu osób. Idealny okazał się grill na działce i majówkowe biesiadowanie. Kotlety bardzo smakowały, niektórzy nawet brali dokładki. Sprawdziły się bardzo. Nikt nie zgadł z czego są zrobione - a są z popularnego i łatwo dostępnego w Polsce
grochu. Kotlety usmażyłam w domu na patelni, odgrzewałam na grillu - polecam odgrzewanie na aluminiowej tacce, bo są bardzo delikatne. Jak pisze autorka przepisu, zamiast
mięty dodanej do masy grochowej, można wziąć łyżkę nasion
kminu rzymskiego (kuminu), uprażyć na suchej patelni i następnie zemleć lub utrzeć w moździerzu - i tym doprawić masę.Te kotlety są dobrze doprawione
miętą, więc można je jeść nawet bez sosu. Chociaż polecam z niego nie rezygnować. Zachęcam Was do ich zrobienia w ramach eksperymentów kulinarnych.Składniki:[ok. 12 kotletów - 6 porcji]340g połówek
grochu łuskanego2-3 ząbki
czosnki2
cebule, jedna pokrojona na ósemki i gotowana z
grochem, druga do masy, posiekana w kostkęduży pęczek świeżej
mięty, drobno posiekanej; albo łyżka nasion
kminu rzymskiego (kuminu), uprażona na suchej patelni i następnie zmielona lub utarta w moździerzu40g
bułki tartej100g
twardego sera żółtego dojrzewającego, albo koziego - Manchego, Pecorino1
jajko1 -2 małe
chili, albo czuszka bez pestek, posiekane albo
płatki chili - 1,5 łyżeczki
sól i
pieprz3-4 łyżki
mąki do obtoczenia kotletów przed smażeniem
olej rzepakowyNa sos:200g
jogurtu naturalnegoduży pęczek
mięty, same listki, drobno posiekanej1-2 ząbki
czosnkuWykonanie:Połówki
grochu przepłukać na sicie, włożyć do garnka, dodać obrane 2-3 ząbki
czosnku i jedną obraną i pokrojoną w ósemki
cebulę, zalać 750 ml
wody. Dodać 2-3 łyżki
oleju. Gotować mieszając (by nie dopuścić do przypalenia).
Groch powinien zaabsorbować całą
wodę i przemienić się w pulpę, nie musi być bardzo gładka. Trzeba uważać by nie przypalić garnka (łatwo!), jeśli by tak się stało, całość trzeba przełożyć do nowego garnka, bez spalenizny (przypalony garnek zaraz wstawić na gaz z 2 cm
wodą i 1-2 łyżkami
sody - spalenizna odejdzie)W razie potrzeby dodać trochę
wody. W
sumie dodałam ok. 330 ml, trzeba próbować czy
groch jest już miękki. Nadmiar
wody odciekł (jakieś 40-50 ml), gdyż masę po ugotowaniu wrzuciłam na durszlak. Polecam!
Gotowanie grochu można zrobić dzień przed robieniem kotletów.Masę
grochową wyłożoną na durszlak przestudzić.
Cebula i
czosnek powinny się rozpaść w drobne kawałki podczas formowania kotletów.
Miętę posiekać.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Dodać do masy grochowej przełożonej do miski, dodać
płatki chili,
bułkę tartą, starty na tarce
ser. Dobrze wymieszać ręką. Doprawić
solą i
pieprzem - do smaku. Dodać
jajko, wymieszać.Na mały talerz wysypać 3-4 łyżki
mąki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek
oleju. Formować raczej płaskie kotlety (jak mielone), obtoczyć je w
mące i smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym
oleju, na średnim ogniu. Nadmiar tłuszczu można odsączyć przy użyciu ręcznika papierowego.
Sos: Wszystkie składniki zmiksować na gładko w blenderze. Można dodać trochę
wody by go rozrzedzić.Kotlety podawać gorące, polane sosem. Z surówką i np. z
ziemniakami. Kotlety można odgrzewać (w tym na grillu).