ßßß Cookit - przepis na Koperkowe kotlety z kaszy jaglanej

Koperkowe kotlety z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Kolejne kotlety z kaszy jaglanej, które podbiły moje podniebienie. Nazwałam je koperkowymi ponieważ to właśnie koperek jest tu najważniejszy pod względem smakowym. Kotleciki są lekkie, aromatyczne, przepyszne. Bardzo polecam:)
Źródło
składniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) :
- pół szklanki surowej kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- pół dużej cebuli
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- łyżka siekanej drobno natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
- łyżeczka miękkiego masła
- sól, czarny pieprz, ew. łyżeczka curry, duża szczypta chilli
do panierowania:
- tarta bułka
do smażenia:
kilka łyżek oleju z łyżeczką masła lub klarowane masło
Kaszę podprażyć na suchej, gorącej patelni, przepłukać dobrze wrzątkiem na sicie lub w garnku by pozbawić ją ewentualnej goryczki. Zagotować półtorej szklanki wody, lekko osolić, wrzucić kaszę i gotować ok. 15 - 20 minut, aż będzie miękka. W trakcie gotowania, gdyby chłonęła szybko wodę, można podlewać wrzątkiem. Na końcu, kiedy cały płyn się wchłonie, odstawić z ognia i lekko przestudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni aż będzie złota, dorzucić pokrojone drobno lub starte pieczarki. Smażyć jeszcze krótką chwilę mieszając. Jajka posiekać w kostkę, posiekać malakserem lub ubić tłuczkiem do ziemniaków na puree. Wszystkie składniki wraz z przyprawami wymieszać w dużej misce na jednolitą masę. Powinna mieć wyraźny smak, w razie potrzeby dodać więcej przypraw. Formować mocno ugniatając ( trochę jak gałkę ze śniegu) niezbyt duże kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć po obu stronach na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Należy powstrzymać się przez pierwsze chwile od ich poruszania, niech się dobrze zrumienią przed przewróceniem. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dpuf
Składniki:
1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
6 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
pół cebuli
6 dużych pieczarek
2 czubate łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
tarta bułka
olej
Kaszę ugotować na sypko. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pieczarki i dusić, aż płyn sok wyparuje. Jajka posiekać w kostkę. Kaszę, pieczarki, jajka na twardo włożyć do miski. Dodać koperek, surowe jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę tartej bułki. Nabierać ręką małe porcję masy i formować płaskie kotleciki. Panierować w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron. Podawć na ciepło, ale na zimno są również doskonałe.
Smacznego:)
składniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) :
- pół szklanki surowej kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- pół dużej cebuli
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- łyżka siekanej drobno natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
- łyżeczka miękkiego masła
- sól, czarny pieprz, ew. łyżeczka curry, duża szczypta chilli - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dpuf
składniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) :
- pół szklanki surowej kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- pół dużej cebuli
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- łyżka siekanej drobno natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
- łyżeczka miękkiego masła
- sól, czarny pieprz, ew. łyżeczka curry, duża szczypta chilli - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dpu
składniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) :
- pół szklanki surowej kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- pół dużej cebuli
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- łyżka siekanej drobno natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
- łyżeczka miękkiego masła
- sól, czarny pieprz, ew. łyżeczka curry, duża szczypta chilli
do panierowania:
- tarta bułka
do smażenia:
kilka łyżek oleju z łyżeczką masła lub klarowane masło
Kaszę podprażyć na suchej, gorącej patelni, przepłukać dobrze wrzątkiem na sicie lub w garnku by pozbawić ją ewentualnej goryczki. Zagotować półtorej szklanki wody, lekko osolić, wrzucić kaszę i gotować ok. 15 - 20 minut, aż będzie miękka. W trakcie gotowania, gdyby chłonęła szybko wodę, można podlewać wrzątkiem. Na końcu, kiedy cały płyn się wchłonie, odstawić z ognia i lekko przestudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni aż będzie złota, dorzucić pokrojone drobno lub starte pieczarki. Smażyć jeszcze krótką chwilę mieszając. Jajka posiekać w kostkę, posiekać malakserem lub ubić tłuczkiem do ziemniaków na puree. Wszystkie składniki wraz z przyprawami wymieszać w dużej misce na jednolitą masę. Powinna mieć wyraźny smak, w razie potrzeby dodać więcej przypraw. Formować mocno ugniatając ( trochę jak gałkę ze śniegu) niezbyt duże kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć po obu stronach na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Należy powstrzymać się przez pierwsze chwile od ich poruszania, niech się dobrze zrumienią przed przewróceniem. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dpuf
składniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) :
- pół szklanki surowej kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- pół dużej cebuli
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- łyżka siekanej drobno natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
- łyżeczka miękkiego masła
- sól, czarny pieprz, ew. łyżeczka curry, duża szczypta chilli
do panierowania:
- tarta bułka
do smażenia:
kilka łyżek oleju z łyżeczką masła lub klarowane masło
Kaszę podprażyć na suchej, gorącej patelni, przepłukać dobrze wrzątkiem na sicie lub w garnku by pozbawić ją ewentualnej goryczki. Zagotować półtorej szklanki wody, lekko osolić, wrzucić kaszę i gotować ok. 15 - 20 minut, aż będzie miękka. W trakcie gotowania, gdyby chłonęła szybko wodę, można podlewać wrzątkiem. Na końcu, kiedy cały płyn się wchłonie, odstawić z ognia i lekko przestudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni aż będzie złota, dorzucić pokrojone drobno lub starte pieczarki. Smażyć jeszcze krótką chwilę mieszając. Jajka posiekać w kostkę, posiekać malakserem lub ubić tłuczkiem do ziemniaków na puree. Wszystkie składniki wraz z przyprawami wymieszać w dużej misce na jednolitą masę. Powinna mieć wyraźny smak, w razie potrzeby dodać więcej przypraw. Formować mocno ugniatając ( trochę jak gałkę ze śniegu) niezbyt duże kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć po obu stronach na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Należy powstrzymać się przez pierwsze chwile od ich poruszania, niech się dobrze zrumienią przed przewróceniem. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dp
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2015/02/Koperkowe-kotlety-z-kaszy-jaglanej.html