Wykonanie
Kolejne kotlety z
kaszy jaglanej, które podbiły moje podniebienie. Nazwałam je koperkowymi ponieważ to właśnie
koperek jest tu najważniejszy pod względem
smakowym. Kotleciki są lekkie, aromatyczne, przepyszne. Bardzo polecam:)

Źródłoskładniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) :- pół szklanki surowej
kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)- 6
jajek ugotowanych na twardo- 1
jajko surowe- pół dużej
cebuli- 5-6 średniej wielkości
pieczarek- łyżka siekanej drobno
natki pietruszki,
koperku lub
szczypiorku- łyżeczka miękkiego
masła-
sól,
czarny pieprz, ew. łyżeczka
curry, duża szczypta
chillido panierowania:-
tarta bułkado smażenia:kilka łyżek
oleju z łyżeczką
masła lub klarowane
masłoKaszę podprażyć na suchej, gorącej patelni, przepłukać dobrze wrzątkiem na sicie lub w garnku by pozbawić ją ewentualnej goryczki. Zagotować półtorej szklanki
wody, lekko osolić, wrzucić
kaszę i gotować ok. 15 - 20 minut, aż będzie miękka. W trakcie gotowania, gdyby chłonęła szybko
wodę, można podlewać wrzątkiem. Na końcu, kiedy cały płyn się wchłonie, odstawić z ognia i lekko przestudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni aż będzie złota, dorzucić pokrojone drobno lub starte
pieczarki. Smażyć jeszcze krótką chwilę mieszając.
Jajka posiekać w kostkę, posiekać malakserem lub ubić tłuczkiem do
ziemniaków na puree. Wszystkie składniki wraz z
przyprawami wymieszać w dużej misce na jednolitą masę. Powinna
mieć wyraźny smak, w razie potrzeby dodać więcej przypraw. Formować mocno ugniatając ( trochę jak gałkę ze śniegu) niezbyt duże kotlety, panierować w
tartej bułce i smażyć po obu stronach na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Należy powstrzymać się przez pierwsze chwile od ich poruszania, niech się dobrze zrumienią przed przewróceniem. - See
more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dpufSkładniki:1/2 szklanki surowej
kaszy jaglanej6
jajek ugotowanych na twardo1
jajko surowepół
cebuli6 dużych
pieczarek2 czubate łyżki posiekanego
koperkusól,
pieprztarta bułkaolejKaszę ugotować na sypko.
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na
oleju, dodać
pieczarki i dusić, aż płyn sok wyparuje.
Jajka posiekać w kostkę.
Kaszę,
pieczarki,
jajka na twardo włożyć do miski. Dodać
koperek, surowe
jajko,
sól,
pieprz i dokładnie wyrobić. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę
tartej bułki. Nabierać ręką małe porcję masy i formować płaskie kotleciki. Panierować w
tartej bułce, smażyć na rozgrzanym
oleju, aż będą rumiane z obu stron. Podawć na ciepło, ale na zimno są również doskonałe.Smacznego:)składniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) :- pół szklanki surowej
kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)- 6
jajek ugotowanych na twardo- 1
jajko surowe- pół dużej
cebuli- 5-6 średniej wielkości
pieczarek- łyżka siekanej drobno
natki pietruszki,
koperku lub
szczypiorku- łyżeczka miękkiego
masła-
sól,
czarny pieprz, ew. łyżeczka
curry, duża szczypta
chilli - See
more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dpufskładniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) :- pół szklanki surowej
kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)- 6
jajek ugotowanych na twardo- 1
jajko surowe- pół dużej
cebuli- 5-6 średniej wielkości
pieczarek- łyżka siekanej drobno
natki pietruszki,
koperku lub
szczypiorku- łyżeczka miękkiego
masła-
sól,
czarny pieprz, ew. łyżeczka
curry, duża szczypta
chilli - See
more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dpuskładniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) :- pół szklanki surowej
kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)- 6
jajek ugotowanych na twardo- 1
jajko surowe- pół dużej
cebuli- 5-6 średniej wielkości
pieczarek- łyżka siekanej drobno
natki pietruszki,
koperku lub
szczypiorku- łyżeczka miękkiego
masła-
sól,
czarny pieprz, ew. łyżeczka
curry, duża szczypta
chillido panierowania:-
tarta bułkado smażenia:kilka łyżek
oleju z łyżeczką
masła lub klarowane
masłoKaszę podprażyć na suchej, gorącej patelni, przepłukać dobrze wrzątkiem na sicie lub w garnku by pozbawić ją ewentualnej goryczki. Zagotować półtorej szklanki
wody, lekko osolić, wrzucić
kaszę i gotować ok. 15 - 20 minut, aż będzie miękka. W trakcie gotowania, gdyby chłonęła szybko
wodę, można podlewać wrzątkiem. Na końcu, kiedy cały płyn się wchłonie, odstawić z ognia i lekko przestudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni aż będzie złota, dorzucić pokrojone drobno lub starte
pieczarki. Smażyć jeszcze krótką chwilę mieszając.
Jajka posiekać w kostkę, posiekać malakserem lub ubić tłuczkiem do
ziemniaków na puree. Wszystkie składniki wraz z
przyprawami wymieszać w dużej misce na jednolitą masę. Powinna
mieć wyraźny smak, w razie potrzeby dodać więcej przypraw. Formować mocno ugniatając ( trochę jak gałkę ze śniegu) niezbyt duże kotlety, panierować w
tartej bułce i smażyć po obu stronach na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Należy powstrzymać się przez pierwsze chwile od ich poruszania, niech się dobrze zrumienią przed przewróceniem. - See
more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dpufskładniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) :- pół szklanki surowej
kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)- 6
jajek ugotowanych na twardo- 1
jajko surowe- pół dużej
cebuli- 5-6 średniej wielkości
pieczarek- łyżka siekanej drobno
natki pietruszki,
koperku lub
szczypiorku- łyżeczka miękkiego
masła-
sól,
czarny pieprz, ew. łyżeczka
curry, duża szczypta
chillido panierowania:-
tarta bułkado smażenia:kilka łyżek
oleju z łyżeczką
masła lub klarowane
masłoKaszę podprażyć na suchej, gorącej patelni, przepłukać dobrze wrzątkiem na sicie lub w garnku by pozbawić ją ewentualnej goryczki. Zagotować półtorej szklanki
wody, lekko osolić, wrzucić
kaszę i gotować ok. 15 - 20 minut, aż będzie miękka. W trakcie gotowania, gdyby chłonęła szybko
wodę, można podlewać wrzątkiem. Na końcu, kiedy cały płyn się wchłonie, odstawić z ognia i lekko przestudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni aż będzie złota, dorzucić pokrojone drobno lub starte
pieczarki. Smażyć jeszcze krótką chwilę mieszając.
Jajka posiekać w kostkę, posiekać malakserem lub ubić tłuczkiem do
ziemniaków na puree. Wszystkie składniki wraz z
przyprawami wymieszać w dużej misce na jednolitą masę. Powinna
mieć wyraźny smak, w razie potrzeby dodać więcej przypraw. Formować mocno ugniatając ( trochę jak gałkę ze śniegu) niezbyt duże kotlety, panierować w
tartej bułce i smażyć po obu stronach na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Należy powstrzymać się przez pierwsze chwile od ich poruszania, niech się dobrze zrumienią przed przewróceniem. - See
more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dp