ßßß Cookit - przepis na Ciasto budyniowe z jabłkami i chałwą

Ciasto budyniowe z jabłkami i chałwą

nazwa

Wykonanie

Połączenie jabłek i budyniu znają i lubią pewnie wszyscy. A ja proponuję dołożyć do tego duetu jeszcze chałwę. To wszystko razem przeplecione miękkim biszkoptem smakuje wspaniale. Ciasto znika błyskawicznie. Bardzo polecam:)
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie dodać po jednym żółtku i wymieszać, dodać mąkę z proszkiem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na blaszce o wymiarach 34/36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut. Po upieczeniu biszkopt przekroić na 3 części.
Składniki na mase jabłkową:
1 kg kwaśnych jabłek
2 galaretki np. wiśnowe
3 łyżki cukru
Jabłka obrać i pokroić w cząstki. Umieścić je garnku razem z cukrem, podlać odrobiną wodą i dusić na małym ogniu, aż się całkowicie zesmażą. Dodać galaretki, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Składniki na masę chałwową:
200 g miękkiego masła
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
2 batony chałwy waniliowej
2 łyżki wódki
Ugotować budynie. Masło utrzeć z cukrem, dodawać zimny budyń. Dodać pokruszone 2 batony chałwy waniliowej i 2 łyżki wódki. Dokładnie utzreć chociaż trafiające się kawałki chałwy wogóle nie przeszkadzają, wręcz są atrakcją
W foremce ułożyć pierwszą część biszkoptu, wyłożyć 1/2 masy jabłkowej, rozsmarować następnie wyłożyć 1/2 masy chałwowej. Przykryć kolejnym biszkoptem i postąpić podobnie tworząc takie same warstwy. Ciasto przykryć ostatnią częścią biszkoptu. Wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą, ja tak zrobiłam ale następnym razem posypię ciasto tylko cukrem pudrem bo czekolada jest jednak zbyt dominująca.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2015/01/Ciasto-budyniowe-z-jablkami-i-chalwa.html