Wykonanie
Połączenie
jabłek i budyniu znają i lubią pewnie wszyscy. A ja proponuję dołożyć do tego duetu jeszcze
chałwę. To wszystko razem przeplecione miękkim
biszkoptem smakuje wspaniale. Ciasto znika błyskawicznie. Bardzo polecam:)

Składniki:5
jajek3/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukruszczypta
soliBiałka ubić na sztywną pianę z odrobiną
soli. Wsypać powoli
cukier , następnie dodać po jednym
żółtku i wymieszać, dodać
mąkę z proszkiem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na blaszce o wymiarach 34/36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut. Po upieczeniu
biszkopt przekroić na 3 części.Składniki na mase
jabłkową:1 kg kwaśnych
jabłek2
galaretki np.
wiśnowe3 łyżki
cukruJabłka obrać i pokroić w cząstki. Umieścić je garnku razem z
cukrem, podlać odrobiną
wodą i dusić na małym ogniu, aż się całkowicie zesmażą. Dodać
galaretki, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.Składniki na masę
chałwową:200 g miękkiego
masła2 budynie
śmietankowe3 szklanki
mleka2 łyżki
cukru pudru2 batony
chałwy waniliowej2 łyżki
wódkiUgotować budynie.
Masło utrzeć z
cukrem, dodawać zimny
budyń. Dodać pokruszone 2 batony
chałwy waniliowej i 2 łyżki
wódki. Dokładnie utzreć chociaż trafiające się kawałki
chałwy wogóle nie przeszkadzają, wręcz są atrakcjąW foremce ułożyć pierwszą część
biszkoptu, wyłożyć 1/2 masy
jabłkowej, rozsmarować następnie wyłożyć 1/2 masy chałwowej. Przykryć kolejnym
biszkoptem i postąpić podobnie tworząc takie same warstwy. Ciasto przykryć ostatnią częścią
biszkoptu. Wierzch można polać rozpuszczoną
czekoladą, ja tak zrobiłam ale następnym razem posypię ciasto tylko
cukrem pudrem bo
czekolada jest jednak zbyt dominująca.Smacznego:)