Wykonanie
zdrowe ciasto miksowaneNareszcie udało mi się znaleźć chwilę (dosłownie chwilę, bo poniższy przepis przygotowuje się bardzo szybko), by wejść do kuchni. Listopad powinien sprzyjać pichceniu i grzaniu się przy piekarniku, ale jakoś tak przez to, że dzień krótszy czasu też jakby mniej.
Mogę tylko obiecać, że postaram się więcej i częściej (jeden przepis już czeka).A poniżej przepis na clafoutis z
jabłkami i
gruszką, czyli ciasto ucierane, a raczej w pełni miksowane. Podstawę przepis stanowi przepis z bloga Moje wypieki .

Składniki:1,5 łyżki
masła1 szklanka
mleka1/4 szklanki
cukru1/4 szklanki kremówki (30%)3 duże
jajka2/3 szklanki przesianej
mąki pszennejszczypta
solicukier puder do oprószenia2-3
jabłka1
gruszkaJabłka i
gruszkę obrać i pokroić w kostkę [ja podsmażałem
jabłka, ale jest to zupełnie niepotrzebne, bo
potem w cieście wychodzi
dżem zamiast całych kawałków].
Mleko,
cukier,
śmietanę,
jajka,
mąkę i
sól zmiksować dokładnie. Ciasto należy miksować ok. 5 min., aby było dobrze napowietrzone.Kokilki lub większą formę żaroodporną posmarować
masłem [przepis wystarcza na 6-7 kokilek]. Na spodzie ułożyć
jabłka, zalać
ciastem (uwaga! jest ono bardzo rzadkie - jak naleśnikowe i nie należy się tym przejmować). Do każdej kokilki wrzucić po kilka kostek
gruszki.Piec w 200ºC przez około 15 minut. Następnie uchylić piekarnik i położyć na cieście po kilka kawałków
masła. Piec dalej w 180ºC jeszcze przez 30 - 35 minut do suchego patyczka.Wyjąć i wystudzić lekko, a następnie posypać
cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub na zimno.

