Wykonanie
Owoce kiwi są z natury kwaśne i lekko gorzkie. Moje były gorzkie. Idealnie pasują do więc do słodkiego kremu na bazie budyniu i kruchej,
maślanej tarty. Polecam jako lekki deser do popołudniowej
herbaty.


Więcej zdjęć nie będzie…Dysponuję tylko tymi dwoma ujęciami.
Tarta przygotowana była z myślą o teściach, którzy pewnego pięknego popołudnia wpadli na
herbatkę. Zdjęcia robiłam przed ich przyjściem. I jak zawsze przy tego typu słodkościach „sesję” dokańczam po wyjściu gości. Mam wtedy fajnie pokrojone ciasto a przez cały ten czas mam czas przemyśleć scenariusz takiej „sesji”. I co? I nie udało się… bo zjedli całe. Cieszę się bo wiem, że smakowało. Ale mam niedosyt bo nie zrobiłam takich zdjęć jakie miałam w głowie. Chyba w najbliższym czasie
będę musiała tartę powtórzyć.Składniki na kruchy spód:125g
masła1
jajko roztrzepane do podwojenia objętości125g
cukru pudru250g
mąki pszennejsólZagniatamy wszystkie składniki na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Wyjmujemy z lodówki i wyklejamy tortownicę (lub formę na tartę – ja
póki co takowej nie posiadam; może jakąś polecicie?). Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 200’C ok 30 minut.Składniki na krem:500ml
mlekaopakowanie budyniu
śmietankowego lub
waniliowegodwie łyżeczki
cukruopakowanie
cukru wanilinowego – opcjonalnie30g
masłaBudyń przygotowujemy z 500ml
mleka zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Dodajemy
cukier i
masło. Miksujemy na najwyższych robotach miksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Wykładamy na kruchy spód. Dekorujemy pokrojonymi na plasterki 4-5
owocami kiwi.