ßßß Cookit - przepis na Kurczak duszony z warzywami w białym winie

Kurczak duszony z warzywami w białym winie

nazwa

Wykonanie

Ze wszystkich sposobów obróbki mięsa najbardziej chyba lubię duszenie. Mięso jest mięciutkie, przesiąknięte aromatem sosu i na pewno nie zdarzy się go przetrzymać za długo. Kurczak duszony w białym winie z warzywami smakuje wspaniale. Nie należy obawiać się wina. Każdy, kto go czasami używa wie, że alkohol wyparuje w trakcie gotowania a w daniu zostaje lekki kwaskowy aromat, który trudno jest osiągnąć w inny sposób. Do potraw z białym winem idealnie pasuje tymianek i rozmaryn a ja wprost uwielbiam estragon.
Składniki:
4 udka kurczaka
1 cukinia
1 cebula
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
estragon (może być suszony)
sól, pieprz
1/2 szklanki białego wina wytrawnego
2 szklanki wody
100 ml śmietanki
Udka umyć, przekroić na pół.Mięso natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć kawałki kurczaka na rumiano. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć 2-3 minuty.Wlać wodę oraz wino, dodać estragon, sól, i pieprz i dusić na małym ogniu około 30 min. Po tym czasie sos powinien się zredukować. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz papryki. Dusić 10 min. Dodać śmietankę i zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/09/Kurczak-duszony-z-warzywami-w-bialym-winie.html