Wykonanie
Ze wszystkich sposobów obróbki
mięsa najbardziej chyba lubię duszenie.
Mięso jest mięciutkie, przesiąknięte aromatem sosu i na pewno nie zdarzy się go przetrzymać za długo.
Kurczak duszony w
białym winie z warzywami smakuje wspaniale. Nie należy obawiać się
wina. Każdy, kto go czasami używa wie, że
alkohol wyparuje w trakcie gotowania a w daniu zostaje lekki kwaskowy aromat, który trudno jest osiągnąć w inny sposób. Do potraw z
białym winem idealnie pasuje
tymianek i
rozmaryn a ja wprost uwielbiam
estragon.

Składniki:4
udka kurczaka1
cukinia1
cebula1
czerwona papryka1
żółta paprykaestragon (może być suszony)
sól,
pieprz1/2 szklanki
białego wina wytrawnego2 szklanki
wody100 ml
śmietankiUdka umyć, przekroić na pół.
Mięso natrzeć
solą i
pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju i obsmażyć kawałki
kurczaka na rumiano. Dodać pokrojoną w kostkę
cebulę i smażyć 2-3 minuty.Wlać
wodę oraz
wino, dodać
estragon,
sól, i
pieprz i dusić na małym ogniu około 30 min. Po tym czasie sos powinien się zredukować. Dodać pokrojoną w kostkę
cukinię oraz
papryki. Dusić 10 min. Dodać
śmietankę i zagotować, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podawać z
ryżem.Smacznego:)