Wykonanie
To chyba moje ostatnie ciasto ze świeżych
śliwek w tym sezonie. O tej
porze węgierki są słodziutkie niczym
miód i nie można się od nich oderwać. Przynamniej ja nie
mogę. Ostatnie ciasto ze
śliwkami to kompozycja kruchych blatów,
owoców i
mlecznego budyniu z makowymi drobinkami. Wiem, że brzmi to nieco skomplikowanie ale tak nie jest. No, może jest odrobinę czasochłonne ale jeśli zrobimy kruche ciasto i
budyń dzień wcześniej następnego dnia pójdzie jak z
płatka. Bardzo polecam.

Składniki na kruche ciasto:200 g
masła100 g
cukru300 g
mąki2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietanyMąkę z proszkiem posiekać z
margaryną i
cukrem. Gdy powstanie kruszonka dodać
jajka i
śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć przygotowaną formę o wymiarach 28/32 cm. Wstawić do lodówki. Dugą część zawinąć w folię i zmrozić.Składniki na
budyń:600 ml
mleka16 łyżek
mleka w proszku6-12 łyżek
cukru2-3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego3 łyżki
makuMleko w proszku,
cukier i ekstrakt
waniliowy zalać szklanką
mleka i dokładnie wymieszać.Można użyć miksera do rozbicia grudek. Zagotować. Do pozostałego
mleka dodać
mąkę ziemniaczaną z
makiem, wymieszać i wlać do gotującego się
mleka. Gotować, aż
budyń będzie gęsty.Dodatkowo:
ślwikicukier puder do posypaniaPrzestudzony
budyń wyłożyć na cieście, ułożyć
śliwki "na plecach", na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)