ßßß
Składniki:200 g gorzkiej czekolady200 g miękkiego masła3 jajka (w pokojowej temperaturze)150 g maślanki ( w pokojowej temperaturze)250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru2 łyżeczki ekstraktu waniliowego2-3 dojrzałe bananyCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz rozmieszane jajka, maślankę, ekstrakt waniliowy i miksować na wolnych obrotach. Dodać przestudzoną czekoladę i ponownie zmiksować. Gdy masa jest już gładka dodać pokrojone w kostkę banany i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 23/11 cm wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min., do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.Smacznego:)