ßßß
Składniki na około 18-20 sztuk:2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego)łyżka cukru z prawdziwą wanilią1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 jajko1/2 szklanki oliwy z oliwek do pieczenia (z wytłoczyn) lub 1/2 kostki masła roztopionego1/2 tabliczki gorzkiej czekolady50 g płatków migdałowych5 mocno dojrzałych bananów
1. Mieszamy oddzielnie składniki suche i mokre, następnie łączymy. Nie używamy miksera.2. Banany rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków, przekładamy do ciasta i mieszamy szpatułką.3. Do foremek wyłożonych papilotkami nakładamy po solidnej łyżce ciasta.4. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 ºC na środkowej półce piekarnika w trybie grzania góra-dół.