Wykonanie
Kochani! Robiłam już chlebek
bananowy i prezentowałam na blogu. Niektórzy z Was pewnie się zdziwią, że powtarzam przepis, ale na swoją obronę mam to, że po pierwsze jest on tutaj w innej formie – babeczek, a po drugie składniki nieco się różnią. Dlatego zdecydowałam się na tę publikację. Moi znajomi uwielbiają te muffinki i właśnie to są chyba najlepsze babeczki w moim repertuarzeZatem musiałam, po prostu musiałam je wstawić na blogaMam nadzieję, że uznacie tę decyzję za słuszną.

Składniki na około 18-20 sztuk:2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru (najlepiej brązowego)łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko1/2 szklanki
oliwy z oliwek do pieczenia (z wytłoczyn) lub 1/2 kostki
masła roztopionego1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady50 g
płatków migdałowych5 mocno dojrzałych
bananów
1. Mieszamy oddzielnie składniki suche i mokre, następnie łączymy. Nie używamy miksera.2.
Banany rozgniatamy np. tłuczkiem do
ziemniaków, przekładamy do ciasta i mieszamy szpatułką.3. Do foremek wyłożonych papilotkami nakładamy po solidnej łyżce ciasta.4. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 ºC na środkowej półce piekarnika w trybie grzania góra-dół.