ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka wieprzowa z kaszą w sosie selerowym

Polędwiczka wieprzowa z kaszą w sosie selerowym

nazwa

Wykonanie

Idę za ciosem i i dzisiaj proponuję polędwiczkę z dodatkiem selera. Mięso jest delikatne, jak to zwykle w przypadku polędwiczki bywa, a sos, na winie, z selerem jest bardzo smaczny. Danie podałam do kaszy jęczmiennej i surówki z kapusty, marchewki i pora.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki oregano
oliwa z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 cebula
1/2 bulwy selera
100 ml białego wina
200 ml bulionu
sól, pieprz
Mięso umyć, podsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni. Dodać cebulę, czosnek i chwilę smażyć razem. Wlać wino, bulion, sok z cytryny dodać pokrojonego w paski lub startego na grubych oczkach selera i przyprawy. Przykryć i dusić ok. 40 min. Płyn się zredukuje a seler będzie miękki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem pokroić polędwiczkę w plastry.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/03/Poledwiczka-wieprzowa-z-kasza-w-sosie-selerowym.html