Wykonanie
Idę za ciosem i i dzisiaj proponuję polędwiczkę z dodatkiem
selera.
Mięso jest delikatne, jak to zwykle w przypadku
polędwiczki bywa, a sos, na
winie, z
selerem jest bardzo smaczny. Danie podałam do
kaszy jęczmiennej i surówki z
kapusty,
marchewki i
pora.

Składniki:1 polędwiczka wieprzowa4 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki nasion
kopru włoskiego1/2 łyżeczki
oreganooliwa z oliwek1 łyżka
soku z cytryny1
cebula1/2 bulwy
selera100 ml
białego wina200 ml
bulionusól,
pieprzMięso umyć, podsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni. Dodać
cebulę,
czosnek i chwilę smażyć razem. Wlać
wino,
bulion,
sok z cytryny dodać pokrojonego w paski lub startego na grubych oczkach
selera i
przyprawy. Przykryć i dusić ok. 40 min. Płyn się zredukuje a
seler będzie miękki. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Przed podaniem pokroić polędwiczkę w plastry.Smacznego:)