Wykonanie
Bazę
demi glace wykorzystałam
między innymi do przygotowania tego dania. Mając gotową bazę nastawienie
mięsa zajmuje bardzo mało czasu co jest ogromnym atutem w trakcie bardzo zajętego dnia. Ja wykorzystałam
szynkę wieprzową, można użyć również
karkówki.
Mięso wychodzi bardzo smaczne, soczyste, pachnące różnymi aromatami i
smakami.

Składniki:4 plastry
szynki wieprzowej3 łyżki bazy
demi glaceszklanka
białego wina2 szklanki
wody2
pomidorysól,
pieprzbazyliamielona
czerwona paprykaolej do smażeniaPlastry
mięsa obsmażyć z obydwóch stron.
Pomidory naciąć, sparzyć i obrać ze skóry. Do
mięsa dodać
demi glace,
wino,
wodę, pokrojone
pomidory. Wsypać suszoną
bazylię, trochę
soli,
pieprz i mieloną
paprykę. Zmniejszyć ogień i dusić wszystko ok. 1 godź. aż
mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje i będzie klarowny.Smacznego:)