ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina w sosie grzybowym (na bazie demi glace)

Wieprzowina w sosie grzybowym (na bazie demi glace)

nazwa

Wykonanie

Tym razem wykorzystałam demi glace do sosu z suszonych grzybów. Dzięki temu skróciłam czas przygotowania a mięso było aromatyczne. Takie danie idealnie pasuje do kaszy, gryczanej ale i do pęczaku. Bardzo polecam.
Składniki:
4 plastry szynki wieprzowej
4 łyżki demi glace
garść suszonych grzybów
olej do smażenia
sól, pieprz
Grzyby zalać szklanka wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 10 min. Po tym czasie wyjąć grzyby, pokroić, wody nie wylewać. Szynkę rozbić. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć szynkę z każdej strony. Dodać demi glace, wlać ok. 500 ml wody i zagotować. Gotować ok. 30 min. Po tym czasie dodać grzyby oraz wodę, która pozostała z ich gotowania. Dusić na wolnym ogniu, aż szynka będzie miękka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kaszą gryczaną i surówką.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/02/Wieprzowina-w-sosie-grzybowym-na-bazie-demi-glace.html