ßßß Cookit - przepis na Sernik z gotowanym budyniem

Sernik z gotowanym budyniem

nazwa

Wykonanie

Każdego lata w blogosferze pojawia się jakieś ciasto, które staje się hitem sezonu. W ubiegłym roku było to ciasto z malinami i budyniową pianką, które i ja robiłam natomiast w tym roku serca i podniebiebia blogerów podbija sernik z gotowanym budyniem. Wiedziałam, że go zrobię, nie sądziłam tylko, że tak szybko ale jak się dostało 2 kg wiejskiego sera trzeba było go jakoś zagospodarować. Sernik jest naprawdę bardzo dobry. Ma lekką ale jednocześnie zwartą konsystencję i smakuje wspaniale. Ja dokonałam małej zmiany i zrobiłam kakaowy spód ale poza tym trzymałam się ściśle przepisu.
Źródło
Składniki na ciasto:
100 g margaryny
150 g mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 jajko
Składniki na masę serową:
1 kg mielonego sera białego
3 budynie śmietankowe
600 ml mleka
1 łyżka maki ziemniaczanej
4 jajka
cukier waniliowy
½ szklanki cukru pudru + 4 łyżki cukru do budyniu
1 szklanka jagód + troszkę do pospania po wierzchu przed podaniem
cukier puder do posypania
Zagotować 400 ml mleka z cukrem. W 200 ml mleka rozmieszać dwa budynie. Gdy mleko się zagotuje dolać budynie i bardzo energicznie zamieszać. Masę trzymać na gazie kilka sekund ciągle mieszając. Schłodzić do temperatury pokojowej. Do dużej miski włożyć ser mielony, schłodzony budyń, cukier puder, cukier waniliowy, 1 budyń z torebki, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz jajka. Masę utrzeć aż stanie się gładka, jednolita i świecąca.
Margarynę posiekać, dodać cukier, mąkę z proszkiem i kakao, zagnieść na kruszonkę, dodać jajko i szybko zagnieść na gładkie ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Masę serową przelać do tortownicy. Na wierzchu rozsypać jagody.
Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec na środkowej półce piekarnika przez około 2 godziny. Wystudzić i wstawic do lodówki. Przed podaniem posypać jeszcze jagodami i cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/08/Sernik-z-gotowanym-budyniem.html