Wykonanie
Każdego lata w blogosferze pojawia się jakieś ciasto, które staje się
hitem sezonu. W ubiegłym roku było to ciasto z
malinami i budyniową pianką, które i ja robiłam natomiast w tym roku
serca i podniebiebia blogerów podbija sernik z gotowanym
budyniem. Wiedziałam, że go zrobię, nie sądziłam tylko, że tak szybko ale jak się dostało 2 kg
wiejskiego sera trzeba było go jakoś zagospodarować. Sernik jest naprawdę bardzo dobry. Ma lekką ale jednocześnie zwartą konsystencję i smakuje wspaniale. Ja dokonałam małej zmiany i zrobiłam
kakaowy spód ale poza tym trzymałam się ściśle przepisu.

ŹródłoSkładniki na ciasto:100 g
margaryny150 g
mąki4 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1
jajkoSkładniki na masę
serową:1 kg mielonego
sera białego3 budynie
śmietankowe600 ml
mleka1 łyżka
maki ziemniaczanej4
jajkacukier waniliowy½ szklanki
cukru pudru + 4 łyżki
cukru do budyniu1 szklanka
jagód + troszkę do pospania po wierzchu przed podaniem
cukier puder do posypaniaZagotować 400 ml
mleka z
cukrem. W 200 ml
mleka rozmieszać dwa budynie. Gdy
mleko się zagotuje dolać budynie i bardzo energicznie zamieszać. Masę trzymać na gazie kilka sekund ciągle mieszając. Schłodzić do temperatury pokojowej. Do dużej miski włożyć
ser mielony, schłodzony
budyń,
cukier puder,
cukier waniliowy, 1
budyń z
torebki, 1 łyżkę
mąki ziemniaczanej oraz
jajka. Masę utrzeć aż stanie się gładka, jednolita i świecąca.
Margarynę posiekać, dodać
cukier,
mąkę z proszkiem i
kakao, zagnieść na kruszonkę, dodać
jajko i szybko zagnieść na gładkie ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wysmarować
masłem i wyłożyć
ciastem. Masę
serową przelać do tortownicy. Na wierzchu rozsypać
jagody.Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec na środkowej półce piekarnika przez około 2 godziny. Wystudzić i wstawic do lodówki. Przed podaniem posypać jeszcze
jagodami i
cukrem pudrem.Smacznego:)