Chyba żadna zupa nie jest tak popularna jak żurek wielkanocny. Będąc dzieckiem nie przepadałam za nim, dzisiaj zjem chętniej chociaż jakbym miała wybierać to wolałabym rosół. Ale w okolicy Wielkanocy żurek smakuje wyjątkowo a w tym roku sporządziłam własny zakwas tak więc jego smak jest niesamoicie domowy.Składniki:litr wywaru warzywnegodwie szklanki zakwasu na żur250 gram kiełbasy swojskiej3-4 łyżki śmietany 18 %4 jajkamajeraneksól, pieprzlistek laurowyziele angielskie,Pokroić kielbasę w kawałki i zalać wodą, zagotować, dodać bulion, pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę i dorzucić ziele i liście laurowe. Po 15 minutach zalać zupę żurem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić zupe chrzanem, sola, pieprzem i obficie posypać majerankiem. Żurek podawać z kawałkiem kiełbasy i z ugotowanym jajkiem.Smacznego:)