Wykonanie
Znalazłam ostatnio ciekawy przepis na kotlety mielone. Do tej
pory zawsze nadziewałam
schabowe a tymczasem okazuje się, że wystarczy tylko włożyć łyżeczkę
szpinaku do kotleta mielonego i mamy nowe, ciekawe i bardzo smaczne danie. Smaczne, oczywiście dla tych, którzy lubią
szpinak. Jeśli potrzebujecie urozmaicenia w kuchni polecam te mielone. Niby tradycyjne a jednak trochę inne.
Źródło: Moje Gotowanie, nr 7/2011Składniki:25 dag
szpinakusól,
pieprzżółtkoząbek
czosnku45 dag
mielonego mięsajajko10 dag
tartej bułkiłyżeczka
musztardyszczypta
gałki muszkatołowej2 łyżeczki
olejuSzpinak umyć, wrzucić do osolonego wrzątku, blanszować 2 minuty, osączyć, posiekać. Ja użyłam mrożonego więc pominęłam te czynności tylko dobrze odcisnęłam. Dodać
żółtko, oprószyć
solą i
pieprzem, wymieszać.
Czosnek obrać, posiekać.
Mięso wymieszać z
jajkiem,
tartą bułką,
czosnkiem,
musztardą,
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem, wyrobić. Z masy
mięsnej uformowac ok. 8 kulek. Rozpłaszczyć je. Na każdej ułożyć porcję
szpinaku, zalepić ponownie forumująć kulki. Na patelni rozgrzać
olej, wkładać mielone, smażąc ze wszystich stron przez 10-15 min. Podawać z
ziemniakami.Smacznego:)