ßßß Cookit - przepis na Klopsy zapiekane w sosie śmietankowym

Klopsy zapiekane w sosie śmietankowym

nazwa

Wykonanie

Delikatny drobiowy kotlecik zapieczony w pysznym śmietankowo-serowym sosie. Delicja!
Przygotowanie: 25 minut | Pieczenie: 35 minut
Składniki:
Klopsy:
500 g mielonego mięsa drobiowego
1 cebula
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
Sos:
200 ml śmietany kremówki
3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
150 g sera np. gouda, parmezan,ementaler, pleśniowy, albo mix serów
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Cebule drobno posiekać, wrzucić do mięsa,dodać pozostałe składniki i wymieszać. Z mięsa uformować klopsiki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180*C 15 minut.
Ser zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietanką, majonezem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i przyprawami. Klopsy wyjąc z piekarnika polać sosem i zapiekać jeszcze 20 minut.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2012/11/no-to-klops.html