Wykonanie
Delikatny drobiowy kotlecik zapieczony w pysznym
śmietankowo-
serowym sosie. Delicja!Przygotowanie: 25 minut | Pieczenie: 35 minutSkładniki:Klopsy:500 g
mielonego mięsa drobiowego1
cebula1
jajko1
żółtko2 łyżki
bułki tartejsól i
pieprzSos:200 ml
śmietany kremówki3 ząbki
czosnku2 łyżki
majonezu150 g
sera np. gouda,
parmezan,ementaler, pleśniowy, albo mix
serów1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejsól i
pieprzCebule drobno posiekać, wrzucić do
mięsa,dodać pozostałe składniki i wymieszać. Z
mięsa uformować klopsiki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180*C 15 minut.
Ser zetrzeć na tarce, wymieszać ze
śmietanką,
majonezem,
czosnkiem wyciśniętym przez praskę i
przyprawami. Klopsy wyjąc z piekarnika polać sosem i zapiekać jeszcze 20 minut.