Wykonanie
Polecam dziś wspaniały sernik ze
śliwką w
czekoladzie, na który przepis ostatnio krążył w
sieci. Bardzo prosty a jednocześnie zachwycający. Delikatna masa serowa i
śliwkowo-
czekoladowy spód to naprawdę niezwykłe połączenie. W orginalnym przepisie jest podany
serek waniliowy, ja jednak dodałam
mascarpone bo termin przydatności zbliżał się ku końcowi i efekt był wspaniały.

ŹródłoSpód:200 g
cukierków śliwka w
czekoladzie (najlepsze to Nałęczowskie)100 g
masła100 g
brązowego cukru100 g
mąki plus 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajkoCukierki,
masło i
cukier włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż
czekolada i
masło się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, następnie zmiksować na puree. Dodać
mąkę i
jajko, dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190 st C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować
masłem, wysypać
tartą bułką (lub
mąką). Przełożyć do niej ciasto - będzie gęste i lśniące. Wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.Masa serowa:200 g
serka waniliowego ( u mnie
mascarpone)600 g trzykrotnie mielonego
twarogu (może być również z wiaderka)250 g
cukru pudru4
jajkaSery umieścić w misce, zmiksować z
cukrem, następnie dodawać po jednym
jajku. Nie należy miksować zbyt długo, wystarczy kilka minut. Wyjąć z piekarnika tortownicę ze
spodem, wlać masę
serową, wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 st C i piec 50 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić sernik w piekarniku.Składniki na polewę:200 g
białej czekolady5 łyżek
niesłodzonego mleka skondensowanego lub
śmietanki 36%100 - 150 g
cukierków śliwka w
czekoladzie, bardzo drobno pokrojonych (opcjonalnie)
Czekoladę i
śmietanę umieścić w szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się
wodą. Mieszać do czasu, aż się rozpuści. Polać wierzch sernika.
Cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż
polewa czekoladowa stężeje.Smacznego:)