Wykonanie
Dostałam ostatnio pół kilograma Nałęczowskiej
Śliwki w
Czekoladzie. Pierwsze co przyszło mi do głowy, to sernik pokazany kiedyś przez Liskę . Ponieważ akurat wyjeżdżaliśmy na spotkanie blogerów w Kuchni na Wzgórzu, postanowiłam zabrać sernik z nami.

Składniki:Spód:200 g
cukierków śliwka w
czekoladzie (najlepsze to Nałęczowskie)100 g
masła100 g
brązowego cukru100 g
mąki plus 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajkoMasa serowa:200 g
serka waniliowego600 g trzykrotnie mielonego
twarogu (może być również z wiaderka)250 g
cukru pudru4
jajkaWierzch:200 g
białej czekolady (nie dałam)5 łyżek
niesłodzonego mleka skondensowanego lub
śmietanki 36% (nie dałam)100 - 150 g
cukierków śliwka w
czekoladzie, bardzo drobno pokrojonychWykonanie:
Cukierki,
masło i
cukier włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż
czekolada i
masło się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, następnie zmiksować na puree.Dodać
mąkę i
jajko, dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 190 st C.Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować
masłem, wysypać
tartą bułką (lub
mąką). Przełożyć do niej ciasto - będzie gęste i lśniące. Wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.W tym czasie przygotować masę
serową:
Sery umieścić w misce, zmiksować z
cukrem, następnie dodawać po jednym
jajku. Nie należy miksować zbyt długo, wystarczy kilka minut.Wyjąć z piekarnika tortownicę ze
spodem, wlać masę
serową, wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 st C i piec 50 minut.Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić sernik w piekarniku.Po całkowitym ostudzeniu, przygotować wierzch:
Czekoladę i
śmietanę umieścić w szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się
wodą. Mieszać do czasu, aż się rozpuści. Polać wierzch sernika.
Cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż
polewa czekoladowa stężeje. (ja nie
dawałam polewy z
czekolady, a jedynie posypałam jeszcze ciepły sernik pokrojoną
śliwką w
czekoladzie)./wydrukuj przepis/