Wykonanie
Muszę przyznać, że tym sosem trochę ryzykowałam. Przede wszystkim to, że sama
będę go jeść i że nawet mnie nie będzie smakować.
Owoce z
mięsem lubimy od dawna ale tutaj występują także dość intensywne
przyprawy takie jak np.
curry i
cynamon. O ile odrobina
curry nikomu nie przeszkadza tak z
cynamonem różnie bywa. Ale chciałam spróbować i nie zrezygnowałam. Danie jest naprawdę orginalne, słodkawe i bardzo aromatyczne. Podałam je do
ryżu i
mogę powiedzieć, że nie musiałam wyrzucać nawet odrobiny. Można oczywiście zrezygnować z
cynamonu jeśli ktoś nie ma odwagi ale ciekawym tego smaku bardzo polecam.

Składniki:1 podwójny
filet z kurczaka1 mała
cebulapuszka
brzoskwińpół puszki
ananasaszklanka soku z
pomarańczy2
marchewkisól,
pieprzpół łyżeczki
currypół łyżeczki
cynamonu (dałam mały kawałek kory)
olej do smażenia2 szklanki
bulionu2 łyżki
mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)Pokrojonego w kostkę fileta podsmażyć na patelni, zdjąć na talerz. Na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną
cebulę, chwilę smażyć, dodać pokrojoną
marchewkę i smażyć kilka minut. Wlać
bulion i
sok pomarańczowy oraz pokrojone w kostkę
ananasy i
brzoskwinie. Dodać
curry i
cynamon oraz
sól i
pieprz. Dusić kilkanaście minut aż
warzywa i owoce będa miękkie. Po tym czasie zestawić sos z ognia, wyjąć kilka łyżek samych
owoców z
marchewką, oraz korę
cynamonową i resztę zmiksować. Jeśli jest zbyt rzadki dodać
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z
wodą i zagotować. Włożyć do sosu
kurczaka i odłożone
owoce. Doprawić do smaku. Podawać z
ryżem.Smacznego:)