Wykonanie
Jednym ze smaków Dalekiego Wschodu jest
curry. Doskonale skomponowane
mieszanki przypraw sprawiają, że wrażenie może być niezapomniane. Często spotykam w przepisach
mleko kokosowe i z doświadczenia wiem, że nie każdemu to odpowiada dlatego proponuję zastąpić je
śmietanką 30%. Nie będzie to dokładnie ten sam smak ale również może wyjść bardzo smaczne danie, dla tradycjonalistów. Dzisiejszy przepis jest prosty, niezbyt bogaty w składniki ale bogaty w
przyprawy i bardzo szybki. Jest to moja kolejna propozycja do akcji Ireny i Andrzeja .
Sól i
Pieprz nr 2/2011Składniki:700 g
filetów z kurczaka5 łyżek
sosu rybnego6 listków
limonki kaffir (pominęłam)400 g
pędów bambusa z puszki2 puszki
mleka kokosowego (po ok.400 ml, nie wstrząsać)3-4 łyżki czerwonej pasty
curry (dałam dwie)1
czerwona papryka chili2 łyżki
brązowego cukru3 łyżki
soku z limonkiMięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Wymieszać z 4 łyżkami
sosu rybnego i odstawić na około 10 minut. Listki
limonki umyć i osuszyć.
Pędy bambusa wyłożyć na sitko, opłukać i osączyć. Z
mleka kokosowego zebrać 7 łyżek
śmietanki i wlać ją do woka lub patelni o wysokich brzegach. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Dodać pastę
curry i wymieszać. Smażyć, nie mieszając, na małym ogniu około 2 minut. Po ściankach patelni cienką strużką wlać
mleko kokosowe-ok. 5 łyżek. Dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze około 2 minut aż powstanie jednolita masa.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w paski. Do masy włożyć
mięso i mieszając, smażyć 3-4 minuty. Dodać
pędy bambusa, resztę
mleka,
cukier i liście
limonki. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut na średnim ogniu. Doprawić resztą
sosu rybnego,
sokiem z limonki,
chili i udekorować
bazylią, najlepiej tajską.Smacznego:)