Wykonanie
Tom Kha Gai to tajska zupa kokosowa z
kurczakiem i aromatem
trawy cytrynowej. Jest wiele wariacji na temat tej zupy. Ja podam moją wersję, która niewiele odbiega od oryginału, jest prosta, ale nie za prosta i smakuje po prostu nieziemsko.Pokażę wam jak możną ją zrobić używając tradycyjnych składników jak również bardziej dostępnych zamienników.
Składniki:2L
bulionu (można go ugotować na jednej dużej nodze od
kurczaka i
włoszczyźnie) lub zamiast
włoszczyzny 1 kostka warzywna/drobiowa1 duża noga od
kurczaka ugotowana (wyrzucić skórę) i obrana na kawałki20 bardzo małych
pieczarek pokrojonych na ćwiartki w pionie2 duże lub 3 małe
trawy cytrynowe (do kupienia mrożone w Kuchniach Świata)3 liście
limonki kaffir (można też użyć zielonej skórki z
limonki ściętej w duże kawałki)
imbir tajski (galangal)1,5x1,5cm, ew. zwykły
imbir pokrojony w plasterki2-3 łyżeczki żółtej pasty
curry (jest słona i ostra)2 łyżki
soku z limonki1 puszka 400ml
mleczka kokosowego (najlepiej takie z zawartością powyżej 70% mleczka)2 łyżki
sosu rybnego nam pla (opcjonalnie, jest słony)
makaron błyskawiczny chow-mein (można kupić w marketach np. Real czy Carrefour)
szczypiorek1
papryczka chili do przystrojenia
sos sojowy jasny do dosolenia lub
sólCo robimy:Gotujemy 2L
wody z łyżeczką
soli i kostką warzywną oraz nogę od
kurczaka z 15min.
Woda odparuje.Zbieramy szumowiny po
kurczaku sitkiem.Wkładamy pastę
curry,
trawę cytrynową,
limonkę kaffir,
sok z limonki, galangal i gotujemy na małym ogniu przez 10min. Po tym czasie wyjmujemy wszystko sitkiem i wyrzucamy.Dolewamy mleczko,
sos rybny, wkładamy
pieczarki i
kurczaka i gotujemy na małym ogniu mieszając 5 min, aż
pieczarki będą dobre. Dosalamy jeśli trzeba. Jeśli zupa jest za mało słona i jednocześnie za mało ostra dokładamy łyżeczkę pasty
curry.Do głębokiego talerza wkładamy trochę
makaronu i zalewamy gorącą zupą tom kha gai (po 4-5 min
makaron będzie dobry).Zupę
kokosową przystrajamy grubo pokrojonym
szczypiorkiem i pociętą w paski
papryczką chili.ทานให้อร่อยนะ !!! :)