Wykonanie
Kiedy nie mam pomysłu na obiad robię pulpety. Ostatnio robię cielęce, bo są niezwykle mięciutkie i bardzo nam smakują. Dzisiejsze są w sosie
paprykowym i nie chodzi tu o tę w strąkach ale o mieloną. Żeby wydobyć aromat
papryki trzeba ją podsmażyć z
cebulą na tłuszczu. Efekt jest znakomity. Bardzo polecam ten sposób.

Składniki:40 dag
mielonego mięsa1
jajkoszklanka
bulionu1
cebula1 czerstwa
bułkałyżka
mąki3 łyżki
śmietany2 szklanki
wodysól,
pieprzłyżeczka
papryki mielonejszczypta
kminkuMięso wyrobić z
jajkiem, namoczoną
bułką,
solą i
pieprzem. Z otrzymanej masy uformować pulpety i obsmażyć je na rumiano z obu stron.
Cebulę posiekać podsmażyć na tłuszczu, dodać łyżeczkę
papryki oraz szczyptę
kminku i smażyć chwilę. Wlać
bulion i zagotować. Włożyć podsmażone pulpety i gotować na niewielkim ogniu około 20-25 minut. Łyżkę
mąki wymieszać z niewielką ilością
wody, wlać do pulpetów, dodać
śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku i posypać
koperkiem.Smacznego:)