Wykonanie
W tym roku z okazji Dnia
Matki upiekłam tort
śmietanowy ze wspaniałą masą z
białej czekolady. Długo myślałam nad
owocami i zdecydowałam się jednak na
brzoskwinie bo jakoś tak najbardziej do mnie przemawiają w tej chwili chociaż
brałam też pod uwagę
truskawki. Zawsze przy torcie uważam na nasączanie bo nie ma dla mnie nic gorszego niż suchy
biszkopt. A że
alkoholu raczej nie pożałowałam wyszedł mi dość wyrazisty a jednocześnie lekki i niezbyt słodki. Bardzo polecam, zwłaszczam masę
śmietankową z dodatkiem
białej czekolady.A po południu zapraszam na danie
makaronowe oraz rozstrzygnięcie konkursu Lubelli. Tutaj możecie jeszcze zostawiać swoje propozycje ulubionych
makaronów.
Składniki na
biszkopt:6 jaj1 szklanka
cukru (niepełna)1 szklanka
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier i
żółtka. Dodać
mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 3 części.Składniki na masę:30 dag
białej czekolady400 ml
śmietanki kremówkiCzekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli
wodnej, wystudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną
białą czekoladę, dalej ubijać.Składniki na poncz:
sok z brzoskwińspirytusDodatkowo:puszka
brzoskwińNa tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu. Ułożyć część pokojonych
brzoskwiń. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu i ponownie ułożyć
brzoskwinie. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować boki i wierzch
tortu. Schłodzić. Dowolnie udekorować. Tort można przygotować dzień wcześniej.Smacznego:)