Wykonanie
Petits fours to małe, francuskie
słodycze podawane na koniec posiłku (najczęściej do
kawy) lub jako jeden z elementów deseru. Mogą to być
ciastka, torciki,
bezy, musy, a także
herbatniki czy
czekoladki. Ważne by były niewielkich rozmiarów. Sama nazwa tej grupy łakoci oznacza dosłownie „mały piec” i powstała w XVIII wieku. Petits fours to świetny przykład finezji oraz elegancji wszechobecnej we francuskiej kuchni. Dziś zapraszam na moją wariację na temat mini deserów, czyli malutkie
biszkopty przełożone sosem
krówkowym i ozdobione kolorowymi, czekoladowymi igiełkami. W ten sam sposób przygotowałam też
biszkopt do fashion
cake – Valentino .100 g
mąki50 g
cukrupół łyżeczki
proszku do pieczenia6
jajekmasa krówkowaigiełki
czekoladoweJajka ubijamy przez kilka minut. Następnie dodajemy
cukier i miksujemy przez koleją minutę. Na sam koniec dosypujemy przesianą przez sito
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Ciasto wylewamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 10-11 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po wyjęciu, dopóki ciasto jest jeszcze ciepłe, przy pomocy pierścienia cukierniczego o średnicy 5 cm wykrawamy
biszkopty. Jedno petit four będzie składało się z
trzech ciasteczek przełożonych masą
krówkową. Masą
krówkową polewamy również wierzch
ciastka i posypujemy czekoladowymi igiełkami.