Wykonanie
Cześć! W związku z tym, że znalazłam dzisiaj troszkę czasu, postanowiłam dodać przepis na
biszkopt, który zawsze się udaje i jest bardzo prosty. Jest to mój wypróbowany przepis.
A więc czego potrzebujemy?
6
jajek1 szkl.
mąki1 szkl.
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywno i ubijając dodawać szklankę
cukru.
Ubijając na wolnych obrotach dodawać
żółtka.
Następnie dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Całą masę delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy nasmarowanej
margaryną i posypanej
bułką tartą. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut.
Jeśli nie jesteśmy pewni czy
biszkopt jest gotowy, sprawdzamy go wbijając patyczek. Jest gotowy jeżeli patyczek jest suchy.
Biszkopt ciemny:
To po prostu wszystkie składniki
biszkoptu jasnego + 2 łyżki
kakao.
Kakao należy dodać podczas przesiewania
mąki. I gotowe!