Wykonanie
Ostatnio wypróbowałam bardzo ciekawy przepis na
rybę po węgiersku. Przepis
mogę z czystym sumieniem polecić bo
sos jest bardzo smaczny i napewno go jeszcze powtórzę ale następnym razem usmażę najpierw
rybę w
jajku i
mące a
potem dopiero dodam do sosu. W przepisie zaporoponowaną
rybą był
dorsz, ja wykorzystałam
solę, bo chciałam się przekonać jak smakuje. I albo trafiłam na niezbyt dobrą dostawę albo to nie moje smaki. Nie zmienia to faktu, że sos był bardzo dobry i
mogę go polecić. Proponuję tylko użyć ulubionej, sprawdzonej
ryby.
Składniki:1/2 kg
filetów rybnych2
cebulełyżka
masłałyżka
mąkiszklanka kwaśnej
śmietanyłyżeczka
słodkiej papryki w proszku
sólRybę pokroić w nieduże kawałki. Obrane
cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce
masła na złoto. Dodać
mąkę, chwilę posmażyć, aż się zrumieni, wlać szklankę
wody i
śmietanę, dodać
paprykę. Całość zagotować. Do sosu włożyć
rybę i dusić razem 10-15 minut. Podawać z
ziemniakami lub kluskami.Smacznego:)