Wykonanie
Kontynuując nasze zamiłowanie do kremowych zup, dzisiaj nadeszła
pora na kolejną propozycję, a mianowicie zupe krem z
pieczarek. Wspaniała delikatna zupa, o aksamitnym smaku doskonała zarówno zimą, jak i latem. Mimo, że jedna z nas nie przepada za tymi
grzybami, to zupe z nich zajada ze smakiem.
Czas przygotowania: 20 minutIlość porcji: 3Składniki:500g
pieczarekcebula60g
masła0.5 litra
bulionu2 łyżki
mąki2 łyżki
śmietanysólCebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni ropuszczamy nieco
masła i smażymy
cebulę na złoty kolor. W tym czasie myjemy
pieczarki i kroimy w paski. Gdy
cebula się zeszkli dorzucamy
pieczarki i dusimy na małym ogniu. Do garnka wlewamy
bulion oraz
śmietanę, całość podrzewamy. Przekładamy
pieczarki z
cebulką do
bulionu i gotujemy na małym ogniu. Na patelni robimy zasmażkę: rozpuszczamy pozostałe
masło, na to wrzucamy
mąkę i rumienimy przez 2 minuty. Łączymy zasmażkę z zupą mieszamając delikatnie łyżką, aż całość się ropuści. Zestawiamy zupę z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Idealnym dodatkiem do zupy będą paluchy z
ciasta francuskiego.