ßßß Cookit - przepis na Ryba po wďż˝giersku

Ryba po w�giersku

nazwa

Wykonanie

Fajna i smaczna propozycja na rybę skąpaną w sosie pieczarkowo - śmietanowo - paprykowym. Można zrobić na ostro ale nie jest to konieczne bo w delikatniejszej wersji też smakuje wybornie. W oryginale pstrąg u mnie sieja. Przepis wycięty ze starej gazety, niestety nie ma tu nazwy.
Składniki :
4 filety białej ryby
150 g pieczarek
1 mała cebula
1 szklanka śmietany ( użyłam 12 % )
2 łyżki mąki
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki ( lub mniej )
cytryna
sól
masło lub margaryna do smażenia
Cebulą drobno siekamy podsmażamy na tłuszczu aż się zeszkli. Pieczarki kroimy w grubsze talarki dodajemy do cebuli wraz z papryką. Dusimy 15 minut.
Rybę opłukać, osuszyć, posolić i skropić sokiem z cytryny. Odstawić.
Śmietanę wymieszać z mąką tak aby nie było grudek. Dodać do pieczarek. Wymieszać. Rybę przełożyć do rondelka lub na głębszą patelnię ( ja wszystko robiłam w jednym garnku. Przełożyłam rybę do sosu. ) i zalać wcześniej przygotowanym sosem. Dusimy na niewielkim ogniu 20 minut. Pamiętajcie aby co jakiś czas delikatnie przemieszać, żeby sos się nie przypalił.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/08/Ryba-po-wegiersku.html