Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
filet z ryby morskiej 500 gramów
krewetki 500 gramów
małże 300 gramów
pomidory w puszce 300 gramów
dorsz głowa 1 sztuk
sól według uznania
wino białe wytrawne 130 mililitrówwrzątek 900 mililitrów
natka pietruszki według uznania
chili czerwone suszone 1 sztuk
oliwa z oliwek 5 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
pieprz według uznania
chleb pszenny 4 sztukWykonanie:Do garnka z
oliwą z oliwek wrzucić
chili, połowę
pietruszki,
czosnek, smażyć na małym ogniu ciągle mieszając.dodać głowę
ryby,
pomidory,
wino, gotować tak długo aż większość płynu wyparuje.Zalać wrzątkiem, posolić i gotować przez 20 minut.Filety pokroić na kawałki,
małże oczyścić i wymyć, z
Krewetek wyciągnąć czarne wnętrzności i obrać ze skorupki.Kawałki
ryby i
małże dodać do
wywaru i gotować około 5 minut, dodać
krewetki i gotować jeszcze 5 minut.
Chili i głowę
ryby wyjąć z zupy
małże wyrzucić(te nieotwarte)Dodać
oliwę z oliwek i
pietruszkę, doprawić do smaku.Tosty zrobić z
chleba (zrumienić na patelni)Natychmiast podawać do konsumpcjiUwagi:Ta zupa o śródziemnomorskim charakterze jest łatwiejsza do przygotowania niż prowansalski odpowiednik - bouillabaisse.
chleb pszenny - 4 kromki, ząbek
czosnku pokrojony w talarkiAutor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia Włoska
Owoce morzaPotrawy z RybZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: