ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowe ciasto mrożone

Pomarańczowe ciasto mrożone

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
wiśnie amarena (ze słoika)75 gramów
pistacje 50 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
biszkopty 100 gramów
migdały (bez skórki)50 gramów
żółtka 2 sztuk
cukier 50 gramów
aromat pomarańczowy 2 łyżek deserowych
śmietana kremowa 375 gramów
skórka pomarańczowa według uznania
plastry pomarańczy według uznania
migdały kandyzowane według uznania
listki melisy według uznania
Wykonanie:
Pokroić wiśnie. Czekoladę, biszkopty, pistacje oraz migdały drobno posiekać.
Utrzeć żółtka z cukrem i wymieszać z aromatem, wiśniami, migdałami, orzeszkami, biszkoptami oraz czekoladą.
Ubić schłodzone 250g śmietany i połączyć z masą. Folią spożywczą wyłożyć foremkę do keksa. Wlać masę, przykryć folią i wstawić na noc do zamrażalnika.
Ubić 125g śmietany. Wyjąć ciasto z formy i posmarować go ze wszystkich stron bitą śmietaną. Wstawić na 60 min ut do lodówki. Gotowe ciasto udekorować skórką pomarańczową, suszonymi lub świeżymi plastrami pomarańczy, migdałami kandyzowanymi oraz listkami melisy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12957/Pomaranczowe-ciasto-mrozone